Konzumácia dipov môže byť zdravotným hazardom už dva dni po ich otvorení. „Akonáhle ich otvoríte, začnú sa na ich povrchu usádzať vzduchom prenášané baktérie,“ varuje mikrobiologička Primrose Freestoneová. Okrem toho môžu do dipu preniknúť aj rôzne vírusy či plesňové zárodky z vašich rúk, slín či dychu – napríklad pri jedení, kašľaní a kýchaní.
eNetreba zabúdať ani na to, že dipy nie sú úplne sterilné ani pred otvorením. „Už budú obsahovať nejaké tie mikroorganizmy. Otvorením získajú prívod kyslíka, ktorý potrebujú k množeniu,“ dodáva doktorka Freestoneová. Ďalším dôležitým faktorom je teplota. Pri teplotách nad päť stupňov Celzia im na zdvojnásobenie počtu stačí 20 minút.
Konzumácia „kontaminovaných“ dipov môže spôsobiť otravu jedlom, ktorá je obzvlášť nebezpečná pre malé deti, tehotné ženy a ľudí s oslabenou imunitou či v pokročilom veku. Pri tomto druhu potraviny ochorenie vyvoláva najmä baktéria listéria, ktorá sa dokáže množiť aj v chladnom prostredí chladničky. Bezpečnosť dipov je od oka ťažké odhadnúť, preto by ste ich podľa expertov mali zjesť do 48 hodín od otvorenia alebo uplynutia dátumu spotreby.
Ktoré dipy vydržia najdlhšie?
Dipy obsahujúce kyslé ingrediencie, akými sú citrónová šťava, paradajky alebo ocot, majú o niečo dlhšiu životnosť, pretože baktérie rastú v kyslom prostredí pomalšie. To znamená, že salsa a tzatziki môžu v chladničke vydržať dlhšie než napríklad hummus alebo guacamole.
Soľ a cukor pôsobia ako konzervanty, takže dipy s ich vysokým obsahom môžu takisto vydržať o čosi dlhšie. Cesnak a bylinky majú navyše antimikrobiálne vlastnosti, čo prispieva k spomaleniu množenia baktérií.
Tipy na skladovanie
Po príchode z obchodu dajte dip čo najrýchlejšie do chladničky. „S výnimkou listérie spomaľuje chlad rast baktérií, akými sú E. coli, salmonela a bacillus,“ vysvetľuje doktorka Freestoneová. Dip odporúča nechať v pôvodnom obale a po použití ho okamžite vracať naspäť do chladničky. Po otvorení ho zjedzte najneskôr do dvoch dní bez ohľadu na to, či je z obchodu alebo ste si ho pripravili doma.
Doktorka Freestoneová odporúča dip pri odkladaní do chladničky prekryť potravinárskou fóliou, ktorá zamedzí prísunu vzduchu, čo spomalí rast baktérií. Ak ste ho však nechali pri izbovej teplote niekoľko hodín alebo z neho jedlo viacero ľudí, už ho do chladničky nevracajte. „Kontaminácia už bude taká vysoká, že vám môže spôsobiť zdravotné ťažkosti,“ dodáva doktorka Freestoneová.