Horčík je pre ľudské telo jednou z najdôležitejších látok. Okrem iného pomáha zlepšovať spánok, a preto ho niektorí ľudia prijímajú prostredníctvom výživových doplnkov, najčastejšie vo forme tabletiek.
Ako však uvádza klinická psychologička a odborníčka na spánok Shelby Harrisová, takéto riešenie nie je zázrakom. Horčík v tabletkách má totiž iné vlastnosti než horčík, ktorý je prirodzenou súčasťou mnohých potravín, píše CNBC.
„Horčík v tabletkách funguje úplne inak než napríklad melatonín, prezývaný aj hormón spánku. Dokáže síce upokojiť telo, ale v skutočnosti nezlepšuje spánok, iba naň človeka pripravuje,“ povedala Harrisová. „Spomaľuje srdce, spomaľuje telo, spomaľuje mozog. Umožňuje mu skôr relaxovať,“ doplnila.
Výživové doplnky navyše môžu mať aj škodlivé účinky, obzvlášť v prípadoch, ak ľudské telo príjme horčíka veľa. To môže spôsobovať hnačky, problémy so srdcom a obličkami, alebo negatívne narušiť vplyv iných liekov.
Harrisová preto radšej ľuďom odporúča, aby do svojho jedálnička zaradili potraviny s prirodzeným obsahom horčíka. „Mnohým ľuďom chýba horčík iba preto, lebo ho neprijímajú dostatok v jedle. Nie je preto nutné hneď siahať po výživových doplnkoch,“ uzavrela.
Desiatka potravín s prirodzeným obsahom horčíka:
- Špenát
- Arašidové maslo
- Mandle
- Vajcia
- Mlieko
- Banány
- Jogurty
- Ovsené a jačmenné vločky
- Pečené zemiaky v šupke
- Fazuľa