Klimatické zmeny a s tým súvisiace globálne otepľovanie nielenže rozpúšťa ľadovce, spôsobuje enormné suchá a horúčavy na netradičných miestach, zapríčiňuje aj ďalší dosiaľ nezvyčajný jav: Zrelé a robustné ročníky červeného vína majú vyššiu hladinu alkoholu než donedávna.

Tak napríklad silná vlna horúčav v Južnej Austrálii v roku 2005 viedla k prudkému nárastu hladiny alkoholu v tamojších značkách červených vín.

Portál Liv-ex, venujúci sa obchodovaniu s kvalitnými vínom, ktorý sleduje rastúce hladiny alkoholu v tisíckach ročníkov za viac ako 30 rokov, zistil, že priemerný objemový alkohol sa za toto obdobie značne zvýšil. Zostavil pritom údaje o približne 17-tisíc vínach.

Takmer o percento silnejšie

Riaditeľ spoločnosti Liv-ex Anthony Maxwell podľa Financial Times uviedol ako príklad červené odrody z Kalifornie, tiež z oblastí Piemontu, Toskánska a regiónov Rhôna a Rioja, ktoré sa posilnili z priemerných 13,1 percenta v roku 1995 na 14,5 percenta v roku 2018.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa