Od budúceho roka dôjde na Slovensku k zmene pravidiel pre dohodárov. Cieľom je zjednodušenie procesu zamestnávania a odstránenie administratívnej záťaže.
Uľahčiť zamestnávanie ľudí v reštauráciách a ďalších sezóne zameraných gastroprevádzkach by mala od januára novela zákona o ochrane zdravia, ktorá zrušila povinnosť zamestnancov získať osvedčenie o odbornej spôsobilosti na prácu s potravinami.
Po novom táto povinnosť prechádza na prevádzkovateľov, ktorí budú musieť zaistiť, aby aspoň jedna osoba v prevádzke bola kvalifikovaná. Tento krok by mal pomôcť obsadiť 5 000 až 10 000 voľných pracovných miest v reštauráciách a hoteloch, najmä počas turistickej sezóny.
Ďalšou novinkou je od budúceho roka aj zvýšenie odpočítateľnej položky na dane a odvody, čím sa posilní atraktivita sezónnych pracovných miest. Zároveň je to dôležitý krok pre návrat kvalifikovaných pracovníkov do oblasti gastra a cestovného ruchu.