Od budúceho roka dôjde na Slovensku k zmene pravidiel pre dohodárov. Cieľom je zjednodušenie procesu zamestnávania a odstránenie administratívnej záťaže.

Uľahčiť zamestnávanie ľudí v reštauráciách a ďalších sezóne zameraných gastroprevádzkach by mala od januára novela zákona o ochrane zdravia, ktorá zrušila povinnosť zamestnancov získať osvedčenie o odbornej spôsobilosti na prácu s potravinami.

Po novom táto povinnosť prechádza na prevádzkovateľov, ktorí budú musieť zaistiť, aby aspoň jedna osoba v prevádzke bola kvalifikovaná. Tento krok by mal pomôcť obsadiť 5 000 až 10 000 voľných pracovných miest v reštauráciách a hoteloch, najmä počas turistickej sezóny.

Ďalšou novinkou je od budúceho roka aj zvýšenie odpočítateľnej položky na dane a odvody, čím sa posilní atraktivita sezónnych pracovných miest. Zároveň je to dôležitý krok pre návrat kvalifikovaných pracovníkov do oblasti gastra a cestovného ruchu.

Ďalšie dôležité správy

Liptovským pekárňam pre koronakrízu výrazne klesol odbyt. Súvisí to najmä so zatvorením turistických zariadení a stredísk v Nízkych a Vysokých Tatrách. Riaditeľ Liptovských pekární a cukrární Včela Lippek Slavomír Moravčík hovorí, že prepúšťanie najbližšie dva mesiace nehrozí. Ak by však súčasná situácia trvala dlhšie, firma s takmer 400 zamestnancami by mala veľké ekonomické problémy. Na snímke zamestnankyne Liptovských pekární v prevádzke v Liptovskom Mikuláši pri práci 16. apríla 2020. EASYFO
Neprehliadnite

Práca v gastre už nebude podmienená osvedčením o spôsobilosti