Francúzsko zápasí s obrovským prebytkom vína. Plánuje preto z neho vyrábať lieh pre liečivá a kozmetiku. Oznámilo to tento týždeň ministerstvo poľnohospodárstva.

Francúzsko, druhý najväčší producent vína po Taliansku, je známe ako národ milovníkov vína. Ale pestovatelia v juhozápadnom regióne Bordeaux tvrdia, že nadprodukcia a pokles domácej spotreby v prípade cenovo dostupnejších značiek zaplnili ich pivnice. Nebudú tak mať kde uskladniť plody novej úrody.

Odbory by najradšej videli kompenzácie

Podľa vinára Didiera Cousineyho z Bordeaux suma 160 miliónov eur, ktorú poskytne ministerstvo poľnohospodárstva, vystačí na pomoc malým firmám len na pár mesiacov, keď sa rozloží v rámci celého odvetví. „V našich pivniciach máme zásoby na 24 mesiacov“, povedal.

Poľnohospodárske odbory v regióne Bordeaux, ktoré zorganizovali niekoľko protestov, chcú namiesto toho kompenzáciu za vyklčovanie časti viníc. Pomohlo by to znížiť produkciu a vinohradníkom by to umožnilo využiť pôdu na iné činnosti.

Cousiney a ďalší pestovatelia odhadujú, že v regióne je potrebné vyklčovať najmenej 15-tisíc hektárov viníc, čo je plocha zodpovedajúca 21-tisíc futbalovým ihriskám, aby sa niečo zmenilo. Žiadajú odškodné 10-tisíc eur za hektár.

Vláda naposledy sponzorovala destiláciu vína v roku 2020, keď boli pre blokády spojené s ochorením covid-19 na celom svete zatvorené reštaurácie a bary a vývoz francúzskeho vína klesol.

Trendy v pití ohrozujú pracovné miesta

Odhaduje sa, že vo Francúzsku pracuje vo vinárskom priemysle približne pol milióna ľudí. Ak sa nič neurobí, v nasledujúcom desaťročí bude ohrozených 100-tisíc až 150-tisíc pracovných miest, upozorňujú experti.

Predaj červeného vína vo francúzskych supermarketoch klesol v minulom roku o 15 percent, podľa združenia výrobcov vína. Biele a ružové víno zaznamenali miernejší pokles odbytu, okolo 3 až 4 percent.

Jerome Despey, vinohradník a generálny tajomník poľnohospodárskeho zväzu FNSEA, uviedol, že to odráža širší trend. Francúzi pred 70 rokmi vypili v priemere okolo 130 litrov vína za rok, no v súčasnosti je to približne 40 litrov.

Ďalšie dôležité správy

Na snímke Ľubomír Valčuha, generálny riaditeľ
Tatranskej mliekarne pózuje v novej syrárni, nominovanej na ocenenie týždenníka Trend v kategórií Investícia roka.
Neprehliadnite

Začínajúci potravinári by sa mali vyvarovať niekoľkých zásadných chýb