Emily Nkhanaová, drobná farmárka zo severu Malawi, predtým prezreté banány vyhadzovala alebo ich nechávala zhniť. Kvôli extrémnym teplotám ale banány začali dozrievať príliš rýchlo, čo jej aj mnohým ďalším poľnohospodárom v okolí spôsobovalo veľké straty. Teraz pre tieto banány našla výnosné využitie – banánové víno, uviedol server spravodajskej televízie BBC.

Nkhanaová je členkou družstva Twitule Cooperative, ktoré založila skupina žien, aby prostredníctvom poľnohospodárstva zlepšili svoju ekonomickú situáciu. Predtým hospodárili pri brehoch jazera Malawi, ale ich banánové plantáže začala často vyplavovať voda stúpajúca kvôli zvýšeným zrážkam. To ich donútilo presťahovať sa do vyšších, ale teplejších polôh, kde teploty dosahujú až 42 stupňov Celzia.

„Na starej farme bolo naším problémom veľa vody z jazera. Niektoré banánovníky sa vo vode topili. Pri niektorých nebolo ani vidieť, kde sme ich zasadili,“ hovorí Nkhana. „Tu hore máme príliš veľa tepla. Z tohto dôvodu naše banány veľmi rýchlo dozrievajú.“ Pre farmárov teda nejde len o výrobu vína, ale aj o prežitie, odolnosť a využitie nových príležitostí, ktoré so sebou prináša meniace sa podnebie.

Proces výroby vína je jednoduchý. Prezreté banány sa ošúpú, nakrájajú na malé kúsky, odvážia a zmiešajú s cukrom, droždím a hrozienkami, zalejú vodou a pokryjú citrónom. Zmes sa potom nechá niekoľko týždňov kvasiť. Banánová dužina sa potom premení na silné aromatické víno s obsahom alkoholu 13 percent, podobne ako hroznové víno.

„Je to veľmi kvalitné víno. Musíte si na jeho pitie urobiť čas, aby ste si mohli vychutnať jeho sladkú chuť, "uviedla Nkhanaová.

Banánové víno môže znieť nezvyčajne pre tých, ktorí sú zvyknutí na chuť tradičného vína. Ale pre tých, ktorí ho ochutnali, je to zážitok, ktorý nie je sklamaním.

Víno môže mať farbu od svetložltej po sýte jantárovú. Má ľahko nasládnutú ovocnú chuť, často sprevádzanú jemnou vôňou a ľahkou citrónovou a banánovou príchuťou.

„Je jemné a ľahké, takmer ako dezertné víno," hovorí miestny milovník vína, ktorý sa stal jedným z najväčších fanúšikov banánového vína v oblasti, Paul Kamwendo. „Netušil som, že sa z banánov dá vyrobiť víno. "

Nkhanaová a jej kolegyne uvádzajú, že pre dobré banánové víno je dôležitá vyváženosť sladkosti a kyslosti. „Načasovanie je všetko. Musíte vedieť, kedy sú banány najlepšie. Keď sú príliš zrelé, je víno príliš sladké, keď sú príliš zelené, je príliš trpké. "

Banánové víno sa v Malawi stretlo s nadšením u výrobcov aj u spotrebiteľov. Na miestnych trhoch sa fľaša banánového vína predáva za tri doláre.

„Predávame ho na trhoch po celom Malawi, v hlavnom meste Lilongwe a v najväčšom meste Blantyre, a vždy je vypredané," povedal Tennyson Gondwe, generálny riaditeľ organizácie Community Savings and Investment Promotion (Comsip), ktorá sa snaží podporovať miestne komunity. Comsip naučil ženy vyrábať víno tak, aby sa zabezpečila jeho kvalita a chuť.

Nkhanaová hovorí, že výroba vína namiesto obyčajného predaja banánov, ktoré často prídu nazmar, zmenila život jej aj ostatným ženám. „Niektoré z nás si postavili domy, niektoré majú hospodárske zvieratá, niektoré majú kurčatá. Môžeme si dovoliť jesť slušné jedlá."

Družstvo Twitule zatiaľ produkuje len 20 až 50 litrov vína mesačne, no jeho členky dúfajú, sa im podarí zakúpiť stroje, ktoré im pomôžu rozšíriť túto činnosť. „Chceme vyrábať viac vína. Chceme sa z tohto malého výrobného domčeka presťahovať do fabriky," dodala Nkhanaová. Družstvo Twitule teraz pôsobí v malom areáli s domom so štyrmi miestnosťami v dedine Mchenjere.

Skupina má ešte väčšie plány. Comsip požiadal malawiský úrad pre normy, aby schválil vývoz vína.

Ďalšie dôležité správy

Wine,Bottles,In,The,Wine,Store.
Neprehliadnite

Vinárske regióny v strednej Európe majú tradíciu porovnateľnú so Španielskom alebo Francúzskom