Gastronomické podniky na Slovensku dúfali, že aj po sprísnení koronavírových obmedzení budú môcť mať otvorené aspoň pre zákazníkov, ktorí sú očkovaní alebo prekonali ochorenie covid-19. Celoštátny lockdown, ktorý sa začal od dnešnej polnoci a zatiaľ by mal trvať dva týždne, postihol aj reštaurácie, kaviarne a podobné podniky. Môžu síce vydávať jedlo cez okienko alebo ho rozvážať, to podľa nich ale nepredstavuje dostatočnú kompenzáciu. Proti novým reštrikciám sa búri aj časť ľudí na sociálnych sieťach, pre zákaz konania bohoslužieb je zase nespokojná katolícka cirkev, napísala ČTK.
Gastrosektor je na kolenách
Podnikateľom v oblasti gastara sa nepáči prístup vlády. „S doteraz nulovou pomocou počas tretej vlny stojí gastro sektor teraz doslova nad priepasťou. Preto prevádzky urýchlene potrebujú konkrétnu pomoc," povedala pre ČTK Magdaléna Koreny z iniciatívy Pomoc pre gastro, ktorá združuje viac ako 600 podnikov z gastronomického sektora.„Gastrosektor je na kolenách na celom svete, na Slovensku však ešte o niečo viac. Lockdown a opatrenia rešpektujeme, očakávame však zodpovedajúcu a najmä rýchlu pomoc. Tá doterajšia bola totiž, na rozdiel napríklad od Rakúska, vždy zdrvujúcim spôsobom pomalá," uviedol na otázku ČTK marketingový šéf poprednej gastronomickej skupiny Medusa a zástupca iniciatívy Zachráňme gastro! Ján Laš.
Epidémia najviac zasiahla gastro
Reštaurácie a podobné podniky patria k najviac zasiahnutým sektorom slovenskej ekonomiky v súvislosti s následkami koronavírusovej nákazy. Už pred začatím takzvaného lockdownu mohli v regiónoch v najvyššom stupni epidemického rizika, v ktorom naposledy boli viac ako dve tretiny okresov, jedlo a nápoje vydávať iba cez okienko. Podľa Koreny gastronomický sektor zaznamenal najväčší pokles tržieb za posledné štyri roky.