Nezisková organizácia Pesticide Action Network (PAN) odhalila, že niektoré zo základných potravín na britskom trhu vrátane čerstvého ovocia a zeleniny obsahujú stopy pesticídov a takzvaných „večných chemikálií“. Tento názov pomenúva perfluóroalkylové a polyfluóroalkylové látky (PFAS), ktoré sú vďaka silným uhlík-fluórovým väzbám mimoriadne odolné. V telách ľudí a zvierat, ako aj v životnom prostredí sa preto dokážu držať aj niekoľko rokov a časom sa môžu hromadiť.
Tento rok sa na zoznam 12 druhov ovocia a zeleniny s najvyššími úrovňami pesticídov dostali jablká, marhule, broskyne, nektárinky, hrozno, jahody, čerešne, špenát, klíčky, uhorky, paradajky, šalát a fazuľa. Pri vytváraní „špinavej dvanástky“ ale PAN vychádzal len z obmedzených údajov.
Zoznam testovaného ovocia a zeleniny sa podľa Telegraphu každý rok mení. Údaje pre rok 2023, z ktorých PAN pri zostavovaní zoznamu čerpal, zahŕňali dokopy iba 15 druhov ovocia a zeleniny. Do „špinavej dvanástky“ sa teda nedostali iba avokádo, kapusta a zemiaky. Citrusové plody neboli minulý rok testované, preto na zozname takisto chýbajú.
Ovocie a zelenina nie sú jediným problémom. Hoci jednoznačne prispievajú k hromadeniu PFAS v organizme, podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj sú hlavnými zdrojmi vajcia, ryby, morské plody a mäso.
Mnoho spotrebiteľov sa snaží kontamináciu pesticídmi znížiť oplachovaním zeleniny a ovocia. Väčšinou to ale nemá význam, pretože chemikálie sa nachádzajú vnútri plodu, ak vyrástol zo semena, ktoré obsahovalo PFAS už pri zasadení. Oplachovanie bude účinné iba v prípade chemikálií, ktoré sa na nachádzajú na povrchu ovocia zeleniny, keďže PFAS sú rozpustné vo vode.