Nezisková organizácia Pesticide Action Network (PAN) odhalila, že niektoré zo základných potravín na britskom trhu vrátane čerstvého ovocia a zeleniny obsahujú stopy pesticídov a takzvaných „večných chemikálií“. Tento názov pomenúva perfluóroalkylové a polyfluóroalkylové látky (PFAS), ktoré sú vďaka silným uhlík-fluórovým väzbám mimoriadne odolné. V telách ľudí a zvierat, ako aj v životnom prostredí sa preto dokážu držať aj niekoľko rokov a časom sa môžu hromadiť.

Tento rok sa na zoznam 12 druhov ovocia a zeleniny s najvyššími úrovňami pesticídov dostali jablká, marhule, broskyne, nektárinky, hrozno, jahody, čerešne, špenát, klíčky, uhorky, paradajky, šalát a fazuľa. Pri vytváraní „špinavej dvanástky“ ale PAN vychádzal len z obmedzených údajov.

Zoznam testovaného ovocia a zeleniny sa podľa Telegraphu každý rok mení. Údaje pre rok 2023, z ktorých PAN pri zostavovaní zoznamu čerpal, zahŕňali dokopy iba 15 druhov ovocia a zeleniny. Do „špinavej dvanástky“ sa teda nedostali iba avokádo, kapusta a zemiaky. Citrusové plody neboli minulý rok testované, preto na zozname takisto chýbajú.

Ovocie a zelenina nie sú jediným problémom. Hoci jednoznačne prispievajú k hromadeniu PFAS v organizme, podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj sú hlavnými zdrojmi vajcia, ryby, morské plody a mäso.

Mnoho spotrebiteľov sa snaží kontamináciu pesticídmi znížiť oplachovaním zeleniny a ovocia. Väčšinou to ale nemá význam, pretože chemikálie sa nachádzajú vnútri plodu, ak vyrástol zo semena, ktoré obsahovalo PFAS už pri zasadení. Oplachovanie bude účinné iba v prípade chemikálií, ktoré sa na nachádzajú na povrchu ovocia zeleniny, keďže PFAS sú rozpustné vo vode.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotka
Neprehliadnite

Koniec pesticídov? Nové technológie na postrekovanie plodín sú mimoriadne efektívne