Ceny mäsa a mäsových výrobkov budú rásť. Zvyšovanie cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov je nevyhnutnou reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby.

Informovala o tom výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM) Eva Forrai.

nakupy
Neprehliadnite

Tohtoročné Vianoce budú skromnejšie. Chýbajú darčeky a dražejú obľúbené cukrovinky

Výrobcovia zvyšovaním cien podľa nej reagujú na výrazný nárast cien energií, pohonných látok, obalových a pomocných materiálov či korenín, pri ktorých sa prejavil nárast jednotkových cien počas roka 2021 v intervale 25 až 60 percent. Zvyšovanie cien zároveň podľa jej slov zohľadní aj avizovaný nárast minimálnej mzdy od 1. januára 2022.

Na snímke Centrálny areál podzemného zásobníka zemného plynu Gajary.
Neprehliadnite

Európske štáty sa snažia zmierniť zvyšovanie cien energií

„Nárast cien vstupov do výroby sú výrobcovia nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien. Očakávame preto, že zvýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov sa u výrobcov prejaví už od začiatku decembra, a to približne na úrovni 8 až 10 percent,“ spresnila Forrai.

SZSM je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a/alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.