Zdravie čriev je aktuálnou témou, pretože čoraz viac výskumov ukazuje, že zdravý črevný mikrobióm, trilióny mikróbov, ktoré žijú v sliznici hrubého čreva, je spojený s mnohými zdravotnými výhodami, od hladšieho trávenia až po lepšiu náladu a imunitu. M. Nieuwdorp vo svojej najnovšej knihe „Sila hormónov” zdôrazňuje, že ďalšou výhodou starostlivosti o črevá je hormonálne zdravie.
Podľa M. Nieuwdorpa črevné baktérie zohrávajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravej hormonálnej rovnováhy. Podieľajú sa na uvoľňovaní a produkcii desiatok rôznych hormónov a prostredníctvom centrálneho nervového systému môžu ovplyvňovať aj mozog. „Mikrobióm môže skutočne hovoriť s telom tým, že produkuje špecifické látky zo stravy, ktoré sú pre vás dobré alebo zlé,” tvrdí.
Červené mäso
M. Nieuwdorp obmedzuje konzumáciu červeného mäsa, pretože mení zloženie mikrobiómu. Keď jeme červené mäso, baktérie v črevách pri jeho trávení vytvárajú „nebezpečné” metabolity, ktoré môžu zvyšovať riziko kardiovaskulárnych ochorení, chronických ochorení obličiek a cukrovky 2. typu.
Ultraspracované potraviny
Spotrebiteľ by mal vždy kontrolovať etikety s výživovými údajmi, aby zistil, ako boli potraviny spracované. Je vhodné sa vyhýbať ultraspracovaným potravinám ako sú spracované mäsové výrobky, sladené nápoje, fast food či hotové mrazené jedlá, snacky a sladkosti. Strava s vysokým obsahom ultraspracovaných potravín sa spája so zvýšeným rizikom mnohých zdravotných problémov vrátane črevných ochorení, ako sú zápalové ochorenia čriev a rakovina hrubého čreva.
Antibiotiká
Hoci antibiotiká sú nevyhnutné na liečbu infekcií, narúšajú aj črevný mikrobióm. Podľa vedca „spôsobujú dysbiózu v črevách” a znižujú počet a rozmanitosť mikróbov v hrubom čreve. Z tohto dôvodu sa snaží vyhýbať ich užívaniu, pokiaľ to nie je absolútne nevyhnutné.
M. Nieuwdorp verí, že starostlivosť o zdravie svojho črevného mikrobiómu je kľúčová pre udržanie hormonálnej rovnováhy a celkového zdravia. Preto sa snaží obmedziť konzumáciu červeného mäsa, ultraspracovaných potravín a užívanie antibiotík, aby podporil prospešné baktérie vo svojom tráviacom trakte.