Cech vinárov a vinohradníkov Slovenska si uvedomuje závažnosť situácie s druhou vlnou pandémie Covid-19 a jej dosahu na zdravie obyvateľov. Z dôvodu uzavretia hotelov, reštaurácií a vinoték od 15. októbra sa viacerí slovenskí vinári a vinohradníci dostanú do existenčnej krízy. „Dovoľujeme si týmto apelovať na slovenských spotrebiteľov, aby v najbližších týždňoch uprednostnili nákup slovenských domácich vín, pred zahraničnými. Podpora od slovenských domácich spotrebiteľov je pre nás poslednou možnosťou, ako dať mzdu našim zamestnancom a zachovať rodiace vinohrady, ktorých každoročne ubúda," uviedol cech.
Pracovníci vo francúzskej gastronómii sú na konci so silami
Slovenským vinárom a vinohradníkom podľa vyjadrenia cechu nebola doteraz poskytnutá žiadna „Covid podpora", ako to bolo v iných členských krajinách EÚ. „Obrátiť sa s prosbou na slovenských spotrebiteľov, aby uprednostnili v najbližších mesiacoch nákup slovenských vín pred zahraničnými, je pre nás posledná možnosť," priblížili vinári a vinohradníci združení v cechu.
Cech upozornil, že starostlivosť o vinohrady a víno je nutná neustále, inak sa trvalo znehodnotia. Pivnice slovenských vinárov sú preplnené a každý ročník vína si vyžaduje každodenné investície. Výmera slovenských vinohradov sa každý rok zmenšuje. Priblížili, že slovenskí vinári majú pivnice plné minuloročného vína a nové vína nemajú po jesennej oberačke kam uskladniť. Preferencia slovenských vín, pred zahraničnými samotnými zákazníkmi pomôže podľa cechu domácej ekonomike, zachovaniu pracovných miest vo vinohradníctve, záchrane vinohradov a v malej miere dokáže vinárom vykompenzovať chýbajúcu pomoc od štátu.