V posledných rokoch sa na trhu objavili rozmanité rastlinné alternatívy potravín, ktoré však často nepripomínajú textúrou a chuťou živočíšne produkty. Používanie palmového oleja v týchto výrobkoch navyše u spotrebiteľov vzbudzuje obavy.
Kalifornský startup Savor, ktorý podporuje Bill Gates, tvrdí, že túto bariéru prekonal. Testy ukázali, že spotrebitelia považujú maslo od Savoru za nerozoznateľné od tradičného masla. Firma vyrába potraviny bez použitia poľnohospodárskej pôdy, zvierat, hnojív, hormónov, antibiotík a nebezpečných chemikálií.
Startup experimentuje s vytváraním bezmliečnej alternatívy masla, zmrzliny, syra a mlieka pomocou termochemického procesu. Tento proces umožňuje vytvárať molekuly tuku z reťazcov oxidu uhličitého, vodíka a kyslíka.
Spoločnosť sa pri tvorbe svojho produktu zamerala na základy chémie. Podľa jej webovej stránky, ako každá molekula, aj tuk má pevný chemický vzorec. Používa oxid uhličitý ako východiskový bod na stavbu molekúl tuku pomocou tepla a vodíka.
Kathleen Alexander výkonná riaditeľka spoločnosti Savor uviedla: „V súčasnosti sme v predkomerčnej fáze a pracujeme na schválení regulačnými orgánmi, aby sme mohli predávať naše maslo.“
Startup Savor je presvedčený, že jeho technológiu bude možné použiť na výrobu masla a mnohých ďalších tukov živočíšneho pôvodu, ako je mlieko a syr. Spoločnosť plánuje použiť tento prístup aj na výrobu zmrzliny a jedlých olejov.
Jedinou prekážkou zostáva presvedčiť ľudí, aby zaradili produkt vyrobený pomocou revolučných technológií do svojho každodenného života.
Otázkou zostáva, či si spotrebitelia takéto syntetické tuky obľúbia. Presvedčiť ich, aby sa vzdali svojich obľúbených mliečnych a mäsových výrobkov v prospech „experimentálnejších“ potravín, môže byť výzvou.
To je miesto, kde Bill Gates dúfa, že môže niečo zmeniť. „Myšlienka prechodu na tuky a oleje vyrobené v laboratóriu sa môže zdať na prvý pohľad čudná,“ napísal zakladateľ Microsoftu na svojom blogu. „Ale ich potenciál výrazne znížiť našu uhlíkovú stopu je obrovský. Využitím overených technológií a procesov sme o krok bližšie k dosiahnutiu našich klimatických cieľov.“
„Pri tomto procese sa neuvoľňujú žiadne skleníkové plyny a nevyužíva sa pri ňom žiadna poľnohospodárska pôda a menej ako tisícina vody ako pri tradičnom poľnohospodárstve. A čo je najdôležitejšie, maslo chutí naozaj dobre – ako pravé, pretože chemicky je to tak,“ dodáva B. Gates.