Progresívne Slovensko spolu s nezaradenou poslankyňou Martinou Bajo Holečkovou navrhli zníženie DPH na bezlepkové potraviny. Na vybrané produkty by sa mohla uplatňovať päťpercentná sadzba. Zámerom je uľahčiť prístup pacientom s celiakiou k cenovo dostupnejším bezlepkovým potravinám.
„Cena týchto potravín a surovín je na úrovni dvojnásobku až trojnásobku v porovnaní s cenou bežnej múky či pečiva,“ uvádza sa v dôvodovej správe. Okrem toho štát uhrádza celiatikom na lekársky predpis viac bezlepkových surovín, ale na úkor množstva hotových potravín.
Znížená DPH by sa mala týkať chleba, sladkého pečiva, koláčov, sušienok a ďalších pekárskych výrobkov, ako aj múky z obilnín iných ako pšenica. Novela by nemala mať zásadný finančný dopad na rozpočet a predpokladá pozitívne sociálne efekty na dotknutú skupinu.