Prechod na vegánsku stravu dokáže výrazne znížiť uhlíkovú stopu. Oproti mäsu majú rastlinné potraviny menej kalórií a nižší obsah bielkovín. Aj z tohto dôvodu je ťažké porovnať emisie jedál, ktoré sa síce skladajú z rôznych surovín, no majú rovnakú výživovú hodnotu.
The Economist preto vymyslel banánový index, ktorého cieľom je zmerať uhlíkovú stopu jednotlivých potravín. Tie hodnotí z troch hľadísk – váhy, kalórií a bielkovín – a následne porovnáva s hodnotami banánu, ktoré je emisne nenáročným a výživovo bohatým ovocím.
Nanešťastie pre všetkých mäsožravcov je hovädzie mäso pre životné prostredie zlé, nech sa naň pozrieme z akéhokoľvek hľadiska. Jeden kilogram má totiž rovnakú uhlíkovú stopu ako 109 kilogramov banánov – jeho banánové skóre je teda 109. Z hľadiska výživy toto číslo klesne na 54, čo znamená, že jedna kalória hovädziny je zodpovedná za 54-krát viac emisií než jedna kalória banánu. Z hľadiska bielkovín je jej index sedem.
Hydina na tom až tak zle nie je. Váhovo dosiahla index 11 a kaloricky je jej skóre štyri. Z hľadiska bielkovín je na tom ale oveľa lepšie ako banány. Uhlíková stopa hydiny v tomto smere dosahuje iba tri pätiny toho, čo oni. To isté platí aj pre lososa.
Rastlinné alternatívy z tejto štúdie vyšli najlepšie. Burger s rastlinným mäsom má na gram bielkovín o štyri pätiny nižšiu uhlíkovú stopu než banán.
Problémom je, že niektoré potraviny síce toto ovocie v určitých kategóriách prekonajú, no v tých ostatných aj napriek tomu pohoria. Najväčším skokanom je napríklad olivový olej. Ten z hľadiska váhy dosiahol v banánovom indexe skóre šesť, no z hľadiska kalórií iba 0,7. Medzi ďalšie takéto potraviny patria cereálie, kešu orechy či croissanty.
Index Economistu porovnával priemerné emisie vybraných potravín. V tejto súvislosti však podľa časopisu treba myslieť na to, že niektorí ich výrobcovia sa snažia byť ku klíme viac šetrní než ostatní. Významným faktorom je aj doprava, ktorá v niektorých prípadoch tvorí až desať percent celkových emisií výrobku. Banánový index nebral do úvahy ani iné faktory ovplyvňujúce životné prostredie, akými sú spotreba vody či využívanie pôdy.