Jednou zo spomienok na socializmus sú dlhé rady na citrusy či banány. Možno aj preto dnes Slováci siahajú po exotickejšom ovocí viac ako po domácom. Podľa údajov Štatistického úradu SR spotreboval v roku 2022 každý Slovák v priemere takmer 43 kilogramov južného ovocia ročne, kým v prípade domácich druhov, teda ovocia stredného pásma, to bolo len 23 kilogramov.

Najčastejšie sa v nákupnom košíku objavujú pomaranče, ročne ich Slováci zjedia 16 kilogramov na osobu. Na druhom mieste sú jablká a na treťom banány. V prípade mnohých druhov ovocia sa ročná spotreba pohybuje len okolo jedného kilogramu. Práve tu sa ukazuje veľký priestor pre domácich pestovateľov.

Aj v prípade zeleniny dominuje druh s exotickejším pôvodom, konkrétne rajčiny, nasledované sú cibuľou a mrkvou. Kapusta je až štvrtá.

Zemiaky nie sú vykazované v rámci zeleniny, ale ako samostatná kategória. Slováci ich ročne spotrebujú vyše 54 kilogramov. Oveľa menšiemu záujmu sa tešia strukoviny bohaté na proteíny. V nákupnom košíku sa ich ročne objaví len 1,8 kilogramu. Naopak, spotreba cukru dosahuje ročne až 31,8 kilogramu na osobu. Pri včelom mede je to len 1,3 kilogramu.

V nákupných košíkoch dominujú tuky rastlinného pôvodu. Ročne použije bežný Slovák vyše 10 kilogramov rastlinného oleja a 4,5 kilogramu stužených tukov. Slováci zároveň spotrebujú 4,3 kilogramu masla a 2,2 kilogramu bravčovej masti.

Rovnako dôležitý ako zloženie nákupného košíka je vývoj spotreby ovocia a zeleniny, a tu údaje nie sú veľmi priaznivé. V roku 2018 spotreboval priemerný Slovák 105,5 kilogramu zeleniny, kým v roku 2022 to už bolo len 101,4 kilogramu. V prípade ovocia je zaujímavé, že spotreba ovocných výrobkov vzrástla, no spotreba čerstvého ovocia mierne klesla.