Bary majú vlastné nepísané pravidlá vhodného správania. Ak ich porušíte, nečudujte sa, že vás bude obsluha ignorovať. Portál Yahoo sa opýtal dlhoročných barmanov, prečo nechávajú niektorých zákazníkov naschvál čakať. Tu je desať najčastejších dôvodov:
Pískate na obsluhu
Barmani si zaslúžia rovnaký rešpekt ako každý iný človek, s ktorým prídete do kontaktu. Lúskanie prstami či pískanie za účelom získania pozornosti je nielen drzé, ale pre obsluhu aj ponižujúce. Podobne totiž človek volá na psa či iného domáceho miláčika. Niet sa čomu čudovať, že vás barmani a čašníci budú v týchto prípadoch vedome ignorovať alebo vás dokonca napomenú. Medzi ďalšie nevhodné gestá patrí mávanie prázdnym pohárom vo vzduchu či klopanie na barový pult.
Vyrušujete
Jedným z najväčších prehreškov, ktorého sa môžete dopustiť, je vyrušovať barmanov a čašníkov pri obsluhe iných zákazníkov. Zamestnanci barov a pohostinstiev považujú toto správanie za veľmi neslušné, a tak vás budú naschvál ignorovať, aby vám uštedrili lekciu. Yahoo od opýtaných barmanov zistil, že z ich skúsenosti necháva tento typ zákazníka zvyčajne slabé prepitné.
Podnik praská vo švíkoch
Sú chvíle, keď barman jednoducho nestíha a nedokáže obslúžiť všetkých zákazníkov tak rýchlo, ako by si želali. Niekedy za ignorovaním netreba hľadať zlý úmysel, ale iba obyčajnú zaneprázdnenosť.
Objednali ste si príliš komplikovaný nápoj
Ak musí barman pri príprave vášho drinku použiť aj mixér a zmiešať viac ako štyri ingrediencie, pravdepodobne si ho nechá až na koniec. Jeho cieľom je obslúžiť čo najviac zákazníkov a komplikované nápoje ho zvyčajne zdržujú.
Ponižovali ste niekoho z obsluhy
Zamestnanci sektora služieb majú právo na bezpečné pracovné prostredie. Za urážky a ponižovanie riskujete nielen ignorovanie, ale aj vyhodenie z podniku.
Ste influencer
Nikto nemá rád, keď ho niekto bez súhlasu natáča. Je to o to horšie, ak je daný človek v práci. Keď vás barman prichytí, že sa pri selfie fotíte tak, aby ho bolo v pozadí vidno, nečudujte sa, keď sa vám začne vyhýbať.
Prosíte o alkohol „nad rysku“
Ak barmana pri objednávaní poldecáku žiadate, aby vám nalial trochu viac než je bežné, budete pôsobiť veľmi lacno. Vinou toho si môže začať myslieť, že určite nemáte peniaze nazvyš a s akýmkoľvek tringeltom sa v duchu rozlúči. Nalievanie nad rysku navyše mnohí majitelia podnikov považujú za okrádanie. Keďže sa barmani nechcú dostať do problémov, vašu prosbu budú ignorovať. Ak to nebude rešpektovať a dookola sa ich snažiť obmäkčiť, už sa k vám tak skoro nevrátia.
Ste na mol
Barmani často odmietajú obsluhovať veľmi opitých ľudí, pretože ďalšie zvyšovanie „hladinky“ môže byť nebezpečné pre nich, okolie či samotného podguráženého zákazníka. S obsluhou si dajú načas, aj keď uvidia, že poldecáky a drinky do seba „hádžete“ príliš rýchlo. Chcú vás tým nepriamo ochrániť a uistiť sa, že vám alkohol nestúpne až príliš do hlavy.
Príliš veľa rozprávate
Je v poriadku, ak sa s barmanom popri čakaní na drink rozprávate. Ak ho však budete zabávať, aj keď sa už začne venovať ostatným zákazníkom, môže to byť otravné a spomaľovať ho to. Občas sa im preto netreba čudovať, ak sa budú až príliš zhovorčivým klientom snažiť vyhýbať. Vedia, že keď sa už pri nich raz zastavia, zrejme sa od nich ďalších desať minút nepohnú.
Obťažujete obsluhu
Sexuálne obťažovanie je neprípustné nielen v bare, ale aj všade inde. Barmani sa s ním, bohužiaľ, stretávajú takmer denne. Je nevhodné, aby ste od nich pýtali selfie či číslo a iné osobné údaje. Ak chcete, aby vás obslúžili aj nabudúce, odpusťte si nemiestne poznámky o ich vzhľade. Fyzické obťažovanie je takisto neprijateľné a riskujete ním nielen odmietnutie obsluhy, ale aj vyhodenie z podniku.