Niektoré kombinácie potravín pomáhajú maximalizovať vstrebávanie živín z jedál. Minerály a vitamíny v rastlinnej strave majú rôznu mieru vstrebateľnosti, ktorá sa mení v závislosti od ich spôsobu prípravy či pridaných ingrediencií. Dietetička Catherine Perezová preto vybrala tri najzákladnejšie kombinácie, ktoré pomáhajú zvýšiť príjem živín zo stravy:
Železo + vitamín C
Telu robí vstrebávanie nehemového železa z rastlinnej potravy problém. Ak jeho zdroje skombinujete s potravinami bohatými na vitamín C, dokážete absorpciu zvýšiť. Do jedál obsahujúcich fazuľu, ktorá je skvelým zdrojom železa, môžete pridať napríklad červenú papriku bohatú na vitamín C.
Antioxidanty + vitamíny rozpustné v tukoch a tuky
Kombinovanie zdravých tukov s antioxidantmi môže zvýšiť príjem živín zo stravy. Paradajky obsahujú antioxidant lykopén, ktorého absorpciou dokážete zvýšiť pridaním olivového oleja. Zeleninové šaláty zas môžete dochutiť zálievkou zo sójového oleja.
Vápnik + vitamín D
Na vstrebávanie vápnika potrebuje telo vitamín D. Nedostatok oboch živín môže zvyšovať riziko rednutia kostí (osteoporózy) v starobe. Konzumácia potravín bohatých na vápnik je skvelým nápadom, ak sa deň chystáte stráviť von. Vitamín D zo slnečného svetla vám totiž pomôže prijatý vápnik lepšie vstrebať.