V nasledujúcich piatich rokoch by sa podľa Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska malo vyklčovať zhruba dvetisíc hektárov vinohradov. Môže za to najmä nerentabilnosť produkcie hrozna na Slovensku v porovnaní s inými komoditami, ale tiež v porovnaní s vinohradníkmi nielen z krajín, akými sú Španielsko či Taliansko, ale tiež z Rakúska, Čiech či Maďarska. Podľa výkonnej riaditeľky zväzu Jaroslavy Kaňuchovej Pátkovej budú pestovať hrozno už iba tí, ktorí majú k nemu vzťah, a ktorí si na pestovanie dokážu nájsť zdroje sami.

Vinohradníci predpokladajú v tomto roku nižšiu a drahšiu úrodu. Dôvodom je podľa nich častý dážď a nízke teploty v poslednom období, ktorým predchádzalo sucho. „Pokles úrody je na úrovni minimálne 10 percent, náklady sú však vyššie o zhruba 20 percent. Ten, kto nestihol obrať, bude mať straty ešte vyššie,“ informuje zväz. Za nerentabilné považujú vinohrady najmä družstvá. S vyklčovanými vinohradmi, samozrejme, poklesne na Slovensku aj samotná výroba vína.

Ceny slovenských vín porastú

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa