Slováci vyhľadávajú najmä lacné obedové menu, nákupy potravín v akciách a snažia sa šetriť, kde sa dá. Nemožno to paušalizovať, posledné prieskumy však hovoria o jasných trendoch, ktoré budú pokračovať aj v tomto roku. Mnohí obyvatelia majú hlbšie do peňaženky kvôli vysokej inflácii i energetickej kríze. Návšteva reštaurácií už nebude pre každého.
Z prieskumov napríklad vyplýva, že v reštauráciách ľudia neočakávajú zdravé jedlá, pretože si ich radšej pripravujú doma. Pod vplyvom vysokej inflácie a zvyšujúcich sa cien potravín si odopierajú stravu, na ktorú boli donedávna zvyknutí a trpí aj jej kvalita. Medzi prvými odbúrali časté návštevy reštaurácií a výrazne klesajú aj útraty za obedové menu.
Reštaurácie, denné menu, káva. Práve na tieto položky míňajú podľa odborníka na osobné financie z Partners Group SK Mareka Švantnera Slováci mesačne najviac peňazí. A keďže ide o menšie jednorazové sumy, málokedy si to uvedomia v reálnom čase. „Ceny išli dramaticky hore, čo sme pocítili nielen pri nákupe potravín, ale aj pri cenách za denné obedové menu. V hlavnom meste sa pohybuje na úrovni sedem eur. Ak si zvyknete objednávať pracovný obed každý deň, mesačne len za obedy zaplatíte 140-150 eur,“ hovorí Švantner.
Hoci ceny v potravinách taktiež rastú, domácu stravu si dokážete navariť vždy na viac dní, prípadne ňou vykryť aj večere. Vychádza tak vždy lacnejšie ako jedlo z reštaurácie, kde do cenotvorby vstupuje oveľa viac faktorov.
Aké trendy dominujú v súčasnosti na slovenskom trhu a čo preferujú Slováci v stravovaní? Na čom sa budú snažiť šetriť a kde si naopak doprajú? TREND sa na aktuálne novinky pozrel vo fotostory.