Takmer tri roky presadzovali firmy nižšiu daň z pridanej hodnoty na gastro, no podarilo sa ju zaviesť do praxe až teraz. Aj to v tieni podozrení, že sa po tlaku SaS na to matovičovsko-kollárovská koalícia odhodlala len preto, aby zároveň mohla na návrh predsedu parlamentu Borisa Kollára znížiť sadzbu pre športoviská a zimné strediská.

Podľa ministerstva financií je cieľom tejto novinky zlacniť vybrané tovary a služby pre konečného spotrebiteľa ako súčasť sociálnych opatrení a podporiť poctivejšie priznávanie tržieb v gastre. Minister Igor Matovič odhadoval dôsledok tohto kroku sumou 30 miliónov eur za tri mesiace. Za celý rok by tak mal štát prísť zhruba o 110 miliónov eur, čo by sa malo na druhej strane vykryť lepším výberom tejto dane.

Z desaťpercentnej DPH pre reštaurácie budú však profitovať aj verejné rozpočty, tvrdí iniciatíva Zachráňme gastro!, ktorá združuje viac ako 700 gastropodnikov.  Tie jednoznačne priznávajú, že nižšia DPH im uľahčí podnikanie v biznise najmä v čase vysokej inflácie a energetickej krízy.

Veľké problémy malých firiem

Katarína Daníšková spolu s manželom vlastní rodinný hotel Villa Siesta, ktorý sa nachádza v Novom Smokovci priamo vo Vysokých Tatrách. Táto zimná sezóna by mala byť podľa nej lepšia ako uplynulé dva roky, aj keď návštevníci majú do peňaženiek hlbšie. Aj preto zatiaľ ceny v hoteli ponechali bez väčších úprav, i keď sa inflácia šplhá na 15 percent. Podnikateľka oceňuje, že vláda napokon trvale znížila DPH na gastro a cestovný ruch.

„Vítame tento krok, pretože inak sme už prestávali byť oproti iným štátom konkurencieschopní,“ spresňuje. Niektorí zákazníci šetria napríklad tak, že idú len na raňajky, ale ďalšiu stravu si cez deň zaobstarajú svojpomocne, napríklad si nakúpia jedlo v potravinách. Riešiť úspory a obracať každé euro musia aj vo Villa Siesta, napríklad pri minimálnej vyťaženosti služieb hotel na pár dní zatvoria, lebo je to finančne neúnosné.

Náročné pre nich bude prefinancovať príplatky pre zamestnancov za prácu cez víkend, v noci či cez sviatok, ktoré sa od júna opäť nadviažu na minimálnu mzdu.

„Veľmi premýšľame, či sa nám oplatí prijať ďalších pracovníkov alebo nie. Fungujeme ako rodinná firma, pred pandémiou sme mali 14 zamestnancov, aktuálne sedem až deväť,“ dodáva K. Daníšková.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa