Vtáčia chrípka sa pomaly šíri po celej Európe. Prvé dôsledky pocítilo už aj Slovensko. Firma Novogal musela na svojej farme v Dvoroch nad Žitavou zlikvidovať okolo 400-tisíc sliepok. Hoci má na slovenskom trhu 10 až 15-percentný podiel, dôsledok bol vidieť zo dňa na deň. Regále so slepačími vajcami v niektorých obchodoch zostali úplne prázdne.
,,Je to najväčší slovenský dodávateľ vajec, okrem toho išlo o výpadok zo dňa na deň. Preto niektoré prevádzky nemajú v ponuke dostatok vajec," vysvetlil Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu. Situácia je v reťazcoch rôzna, podľa toho, aký podiel má táto farma na dodávkach. Obchodníci podľa neho komunikujú s inými dodávateľmi, či dokážu navýšiť počet dodávok. Vajcia hľadajú aj na zahraničných trhoch. V týchto týždňoch je však ich mierny nedostatok v celej Európe.
V súvislosti s výpadkom vajec sa začalo skloňovať zdražovanie, k nedostatku podľa Krajčoviča prispelo aj správanie sa zákazníkov. ,,Mediálne správy mohli spôsobiť, že si ľudia začali nakupovať do zásoby. Vidíme to aj pri masle, keď je akcia, nakupujú nielen bežní spotrebitelia ale aj napríklad cukrári. Stáva sa, že v jednom nákupe je 60 kusov," dodal.
Nervozitu na trhu vyvoláva navyše blízkosť vianočných sviatkov. Pred nimi je vždy tlak na cenu od dodávateľov. ,,Ak sa do Vianoc nepodarí tento výpadok v plnej miere vyriešiť, tlak na cenu bude ešte vyšší," poznamenal M. Krajčovič. Hraničnú cenu ale nechcel odhadnúť. Tá bude závisieť nielen od kapacity našich producentov ale aj od situácie na trhu EÚ.
Slovenská poľnohospodárska a potravínárska komora vyzýva spotrebiteľov, aby nepodliehali panike. ,,Otázka cien vajíčok bude závisieť najmä od vývoja nákazy v EÚ ako takej. Obnova postihnutých chovov bude trvať približne štyri mesiace, následne by sa situácia mala stabilizovať," reagovala jej hovorkyňa Jana Holéciová.
Ceny za posledný rok klesali
Ceny vajec boli v tomto roku stabilné, dokonca mierne klesali. V decembri 2023 stálo 10 kusov vo veľkosti M 2,27 eura. Dáta Štatistického úradu z augusta 2024 ukazujú, že v priemerne vyšli na 2,01 eura. V septembri sa slepačie vajcia udržali na výrazne až o takmer 17 percent nižších cenách ako pred rokom.
Riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár pripomína, že spoločnosť Novogal má problémy iba na jednej farme. Má ešte druhú, ktorá je v poriadku. ,,Po vyčistení postihnutej farmy bude obnovovať chov, čo potrvá okolo troch mesiacov. Ostatní slovenskí producenti však ponúkajú vajcia štandardne. Nie je dôvod na paniku," povedal.
Podiel slovenských dodávateľov vajec na našom trhu je podľa posledného prieskumu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory z roku 2021 až 73 percent, v rámci EÚ je náš podiel 0,7 percent. V produkcii vajec sme na Slovensku podľa D. Molnára sebestační na 88 percent.
Ani šéf únie hydinárov si netrúfa odhadnúť cenu, ak výpadok bude dlhší. ,,Tradične cena pred Veľkou nocou a Vianocami rastie. Vtedy je väčšia spotreba domácností aj výroba potravinových výrobkov. Všetko bude závisieť od toho, aký bude v Európe výskyt vtáčej chrípky a v akom časovom období. Ak nákaza postihne miliónové chovy, efekt môže byť väčší," konštatoval. V časoch bez vtáčnej chrípky si podľa neho výrobcovia pred sviatkami pýtali 1 až 3 centy viac za jedno vajce, konečná cena však aj tak závisí od obchodníkov, doplnil D. Molnár.
V čase krízy na našom území a v susedných štátoch môže byť pre nás riešením dovoz nielen z okolitých štátov, ktorými sú tradične Poľsko, Maďarsko a Česko. Vajce je totiž stabilná potravina, ktorá potrebuje len konštatnú teplotu, nemusí sa chladiť. Preto vydrží dlhšie a dá sa doviezť aj z iných ako okolitých krajín.
Chovatelia hydiny, ktorí majú priestory 10 kilometrov od ohniska vo farme Novogalu, nemôžu mäso ani vajcia umiestňovať na trh. Nariadili im to veterinári. Billa v reakcii na to začala z prevádzok sťahovať vajcia, ktoré pochádzajú z tejto farmy. Spotrebitelia majú obavy z toho, či sa môžu infikovať mäsom alebo vajcami. Človek sa však môže vírusom nakaziť veľmi zriedkavo a len v súvislosti s úzkym kontaktom s infikovaným či chorým vtákom alebo jeho fekáliami. Ako prevenciu aj tak hygienici odporúčajú tepelnú úpravu mäsa pri teplote najmenej 70 °C, táto teplota vírus usmrcuje. Vajcia by sa podľa nich mali variť aspoň 6 minút.