Slovensko sa ocitlo v kríze pracovnej sily, ktorá zasahuje takmer do všetkých odvetví hospodárstva. Firmy čelia neustále rastúcim problémom pri hľadaní kvalifikovaných zamestnancov, čo ohrozuje ich rast a často aj samotnú existenciu. Nedostatok pracovnej sily je umocnený aj odchodom mnohých Slovákov za lepšími pracovnými podmienkami do zahraničia.

Ilustračný obrázok
Zdroj: František Iván
Ilustračný obrázok

5. Hotely a Reštaurácie

V slovenskom HoReCa segmente dnes chýba viac ako 10-tisíc pracovníkov od šéfkuchárov, cez pomocné sily v kuchyni až po recepčné či chyžné. Kvalifikovaní kuchári alebo čašníci sa hľadajú ťažko. Môže za to najmä neistota z obdobia pandémie koronavírusu. Tesne pred vypuknutím pandémie pracovalo v hotelových a reštauračných zariadeniach takmer 112-tisíc ľudí. V prvom štvrťroku minulého roka to bolo len 92-tisíc.

Na portáli Profesia.sk je aktuálne zverejnených 1 525 ponúk, pričom najväčší záujem je o čašníkov, kuchárov a pomocné sily do kuchyne. Najväčší podiel pracovných ponúk pochádza suverénne z Bratislavského kraja, za ktorých nasleduje Žilinský a Prešovský.

„V tomto prípade je okrem iného problémom napríklad finančné ohodnotenie. Základná, stabilná zložka mzdy je často veľmi nízka a na odmeny sa nedá vždy spoľahnúť, problémom tohto segmentu je aj vyplácanie časti mzdy, ktorá nie je uvedená v zmluve, na ruku, čo je okrem legislatívnych problémov, nevyhovujúce napríklad pri žiadaní o hypotéku,“ hovorí pre TREND Radoslav Rezák, riaditeľ Alma Career Slovakia.