Slovensko malo v roku 2022 tretiu najvyššiu úmrtnosť na rakovinu hrubého čreva a konečníka v Európskej únii, s viac ako sedemnástimi prípadmi na 100-tisíc obyvateľov. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) nadmerná konzumácia červeného a spracovaného mäsa zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a kardiovaskulárnych ochorení.
Červené mäso, ako je hovädzie, bravčové či jahňacie, bolo klasifikované ako pravdepodobne karcinogénne pre ľudí (skupina 2A). To znamená, že existujú určité dôkazy o jeho spojení s rakovinou, najmä s rakovinou hrubého čreva a konečníka. Hoci tieto dôkazy nie sú plne potvrdené, naznačujú potenciálne riziko, ktoré by sa nemalo ignorovať.
Spracované mäso, ako sú párky, šunka, slanina či salámy, bolo zaradené do kategórie skupiny 1, čo znamená, že existujú dostatočné dôkazy o jeho karcinogenite u ľudí. Spracované mäso je častejšie spájané s tvorbou rakovinotvorných látok, ako sú nitrozlúčeniny, ktoré vznikajú pri konzervácii, údení alebo iných formách spracovania. Napríklad spálením mäsa počas grilovania.
Riziko spojené s červeným a spracovaným mäsom nie je obmedzené len na rakovinu. Konzumácia týchto druhov mäsa môže tiež prispievať k vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Nasýtené tuky a vysoký obsah soli, ktoré sú typické pre tieto potraviny, zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi a viesť k zvýšenému krvnému tlaku, čím sa zvyšuje riziko srdcových chorôb.
Z pohľadu štátu dáva preto zmysel zamerať sa pri poskytovaní dotácií na podporu zdravších potravín. Biele mäso, ktoré je bohatým zdrojom bielkovín a ďalších živín, je často spojené so zníženým rizikom srdcových ochorení. Na rozdiel od červeného mäsa nebolo biele mäso klasifikované ako karcinogénne alebo pravdepodobne karcinogénne.
Slovensko sa však vydalo iným smerom. „Na podporu živočíšnej produkcie bola v roku 2017 využitá až polovica dotácií z CAP ((Common Agricultural Policy – spoločná poľnohospodárska politika)). Dáta z roku 2013 hovoria dokonca o 82 percentách. Inými slovami, veľa zdrojov smeruje na podporu chovu dobytka namiesto podpory zdravších stravovacích návykov,“ konštatuje Inštitút pre stratégie a analýzy.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?