Podľa výsledkov 15 rokov trvajúceho výskumu Centra pre výskum starnutia Karolinska Institutet v Solne vo Švédsku môže konzumácia celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny vo veľkom množstve namiesto červeného a spracovaného mäsa a ultra spracovaných potravín výrazne prispieť k prevencii jednej z najničivejších chorôb postihujúcich mozog.

Vyhnúť sa zápalovým potravinám

Protizápalové potraviny znižujú pravdepodobnosť vzniku príznakov demencie o 31 percent. Tento priaznivý účinok sa týka aj pacientov postihnutých cukrovkou 2. typu, mozgovou príhodou a srdcovými ochoreniami vrátane infarktu.

„Dodržiavanie protizápalovej diéty zabránilo vzniku príznakov demencie, a to aj u osôb s kardiometabolickým ochorením, u ktorých je zvýšené riziko demencie,“ zdôraznila hlavná autorka štúdie uverejnenej v časopise JAMA Network Open Abigail Doveová.

Podľa doktorandky z Centra pre výskum starnutia Karolinska Institutet v Solne vo Švédsku u ľudí s cukrovkou 2. typu, mŕtvicou alebo srdcovým ochorením sa účinok protizápalových potravín na demenciu prejavil o dva roky neskôr ako u tých, ktorí konzumovali potraviny spôsobujúce zápal.

Vplyvy na zdravie mozgu

Výskum zahŕňal aj analýzu mozgov tých, ktorí dodržiavali protizápalovú diétu. Výsledky ukázali, že mali výrazne menej biomarkerov neurodegenerácie alebo poškodenia ciev. Hoci štúdia je pozorovaním a nepreukazuje priamu príčinnú súvislosť, výsledky potvrdzujú predchádzajúce výskumy, ktoré naznačujú spojitosť medzi protizápalovou diétou a zdravím mozgu. Liečba demencie by preto mala zahŕňať aj vhodnú stravu.

Zatiaľ nie je úplne jasné, ako presne potraviny ovplyvňujú zápal biologickým spôsobom. Vedci sa domnievajú, že sladké, ultra spracované potraviny a nasýtené tuky z červeného a spracovaného mäsa môžu zvyšovať produkciu voľných radikálov v tele.

Voľné radikály sú molekuly s nespárovanými elektrónmi, ktoré odoberajú elektróny z molekúl buniek, čo vedie k ich poškodeniu. Tento proces môže prispieť k rozvoju Alzheimerovej choroby a iných typov demencie, ako aj autoimunitných ochorení. Vedci sa tiež domnievajú, že vysoko spracované a mastné potraviny môžu zvyšovať hladiny ďalších zápalových biomarkerov v tele.

Rizikové škodlivé potraviny

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa