Sezónna práca nepatrí na Slovensku k otázkam, ktoré by boli uspokojivo vyriešené. Platí to nielen pre sezónnu prácu v sektore HoReCA (hotely, reštaurácie, kaviarne), ale aj v poľnohospodárstve. Téma sezónneho zberu poľnohospodárskych plodín rezonovala o niečo výraznejšie už vlani. Vtedy sa konečne podarilo schváliť dlhoočakávaný inštitút sezónnych prác, ktorý sa však stal reálnou súčasťou zákona až začiatkom aktuálneho roka. Dovtedy u nás tento typ práce nebol po právnej stránke dostatočne ošetrený.

Neexistencia inštitútu sezónnej práce zásadne komplikovala snahu slovenských pestovateľov vysporiadať sa s nedostatkom pracovnej sily, ktorý je najviditeľnejší pri zbere plodín. A hoci je ekonomicko-právne ukotvenie sezónnej práce krokom vpred, jedna lastovička leto nerobí. Zavedenie tohto inštitútu rozhodne nie je samo osebe všeliekom na slovenské problémy v segmente sezónnych poľnohospodárskych plodín. Odstrániť jeden z týchto problémov mal aj návrh zákona, ktorý v septembri do parlamentu predložila členka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jarmila Halgašová.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa