Volám na recepciu Hotela Mama´s Bratislava. „Mohli by ste mi dať kontakt na riaditeľa Dominika Eliáša?“ zisťujem. „Pri telefóne,“ odpovedá hlas na druhej strane. Zaujímam sa, či je bežné, aby riaditeľ pracoval na recepcii. Dostávam odpoveď: „Nuž, doba je zlá.“

V hoteli bojujú s nedostatkom personálu. „Jadro, ktoré zostalo, robí momentálne všetko. Pomáhame si navzájom a všetci máme zlúčené funcie,“ vysvetľuje D. Eliáš. Nepodarilo sa udržať všetkých a počas roka museli prepúšťať, majú však svoj stabilný základ. Niektorí zamestnanci u nich pracujú aj štyri roky. Aktuálne sa situácia mení a zákazníci sa postupne vracajú. A časom by sa mohla „upratať“ aj recepcia.

Nových a nezvyčajných príbehov z gastrosegmentu je však oveľa viac. Aneta, minuloročná absolventka strednej školy, si počas štúdia privyrábala v rôznych kaviarňach. Ponúk bolo veľa, stačilo len prejsť mestom. Takmer každá prevádzka ponúkala voľné miesto. V apríli 2020 jej však majiteľ jednej bratislavskej kaviarne napísal, že už nemusí chodiť, lebo prevádzku zatvorili. „Počas leta som si našla opäť brigádu, ale keď som na jeseň skončila rovnako, povedala som si, že to nemá zmysel,“ vysvetľuje svoju skúsenosť. „Prísť o prácu len tak zo dňa na deň?“ pýta sa.

Na snímke podnikateľ v gastrosektore Ladislav Pečenka.
Neprehliadnite

Gastro: Pracovať u nás je „o držku“. Nikto nechce prácu na dva mesiace a potom výpoveď

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa