Majú veľký prepad tržieb a príjmov, problémy udržať pracovné miesta, vysoké náklady na mzdy a nájom. Gastro prevádzky sa dostali do problémov kvôli koronavírusu v polovici marca, situácia nie je oveľa lepšia ani dnes.

Avizovaná pomoc štátu nastavením podmienok mnohým gastro podnikom nesadla a ďalší na ňu nedosiahnu. Stále sú vo vážnych existenčných problémoch a neraz sa potácajú na hranici prežitia. Je zrejmé, že túto krízu neprežijú stovky reštaurácií, pubov či barov.

Podľa štatistík spoločnosti Bisnode bolo v prvom štvrťrokuzrušených zatiaľ 45 reštaurácií z celkového počtu 8 400. A počty v ďalšom kvartáli budú pravdepodobne vyššie.  „Dlhodobejší výpadok príjmov nemusia niektoré podniky ustáť. S najvyššou pravdepodobnosťou v tomto roku zaznamenáme rekordné čísla pri rušení prevádzok,“ hovorí Petra Štěpánová, analytička Bisnode.

Nedostatočná pomoc vlády

Problémom je, že podmienky na získanie pomoci od štátu sú nastavené tak, že väčšina podnikov ju nemá šancu získať. A tak sú v posledných týždňoch v ponukách inzerátov na predaj či odstúpenie desiatky reštaurácií či penziónov po Slovensku.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa