V novej prevádzke by pri plnej vyťaženosti malo byť zamestnaných 40 zamestnancov a produkovať by mala denne 10 ton syrov. Informovalo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v tlačovej správe.
„Teším sa z každej novej prevádzky slovenského pôvodu a s radosťou vítam otvorenie novej syrárne Agro Tami. Ide o čisto slovenskú spoločnosť so slovenským kapitálom, ktorá dodáva potravinárskemu sektoru pridanú hodnotu,“ uviedla pri otvorení vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
V syrárni je použitá špecializovaná klimatizácia, keďže syry camembert zrejú osem dní. „Každá jednotka klimatizácie je samostatná, syry potrebujú rôznu vlhkosť vzduchu, inú teplotu a rozličné klimatické podmienky počas zrenia,“ vysvetlil majiteľ spoločnosti Agro Tami Mikuláš Bobák.
Podporujú slovenské farmy
Spoločnosť denne spracuje približne 600 tisíc litrov kravského mlieka a časť z tejto produkcie potom spracúva na syry. „Máme záujem dodávať mliečnym výrobkom pridanú hodnotu, aby sme sa vedeli na trhu lepšie presadiť,“ povedal predseda predstavenstva Peter Schultz.
„Oceňujem postoj majiteľov Agro Tami, ktorí sami zdôrazňujú, že kúpou slovenských mliečnych výrobkov zákazník podporuje slovenské farmy produkujúce kvalitné kravské mlieko, ako i ľudí pracujúcich v slovenskom poľnohospodárstve.
Je to politika, ktorú sa od svojho nástupu snažím raziť. Lebo len tak, že budeme podporovať kvalitné slovenské potraviny, podporíme nielen potravinársky, ale aj poľnohospodársky sektor, ovplyvňujúci ráz celej našej krajiny,“ uzavrela ministerka G. Matečná.