Vyše desať percent poľnohospodárskej pôdy na Slovensku využívajú farmári na ekologickú výrobu. Bioprodukcia potravín sa však spája s vyššími výrobnými nákladmi než produkcia konvenčných potravín a pre mnohé väčšie firmy je práve z tohto dôvodu nerealizovateľná. Medzi 1 300 slovenskými subjektami venujúcimi sa ekologickému poľnohospodárstvu preto prevažujú menšie lokálne firmy.

Pre veľkú spoločnosť je zvyčajne nepredstaviteľné, aby pri väčšom objeme výroby splnila všetky náležitosti súvisiace s certifikáciou, zložitým overovaním a množstvom kontrol. Ak firma chce, aby jej produkt bol označený ako biopotravina, nielenže musí na jeho výrobu použiť organické suroviny, ale samotný proces musí zároveň prebiehať v prevádzke certifikovanej na ekologickú výrobu.

„Ak si napríklad kupujeme bravčovú šunku v biokvalite, je predpoklad, že aj kŕmne zmesi boli produktom ekologickej výroby a ošípaná bola porazená v certifikovanej prevádzke,“ vysvetľuje Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Sídlo spoločnosti Sonnentor v rakúskej dedinke Sprögnitz.
Neprehliadnite

Firmu rozbehol sám s desiatimi tisíckami vo vrecku. Dnes predáva bio čaj v Japonsku a Bahrajne

Počet rastie

Počet subjektov zaregistrovaných v slovenskej databáze ekologických prevádzkovateľov sa medziročne zvýšil zhruba o päť a pol percenta. Na Slovensku rastie napríklad produkcia ekologického hrozna, čo potvrdzuje zväčšovanie výmery viníc s organickým pestovaním. Víno vyrobené z organického hrozna však nie je automaticky organické.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa