Ospravedlňujeme sa za zníženú kvalitu zvukovej stopy relácie. Spôsobili ju technické problémy vo výrobe.
Už viac ako rok sa predstavitelia z oblasti gastra snažia o dočasné zníženie DPH minimálne na hodnotu okolitých krajín. Do dnešného dňa nenašli zhodu. Ľady sa však pomaly začínajú lámať.
- V rozhovore sa dozviete aj to
- prečo sa k zníženiu DPH podarí dospieť až po vyše roku debát
- dokedy budú ceny v gastre rásť
- v akej miere by tento krok pomohol eliminovať sivú ekonomiku
- ako by mali prebiehať kontroly ÚVZ SR pre gastro
- od kedy by mala nová, dočasná sadza DPH platiť
„Prebehlo už niekoľko detailných rokovaní so štátnym tajomníkom Ministerstva financií (MF) SR Ľubošom Jančíkom a jeho tímom. Je preto viac ako pravdepodobné, že k dočasnému zníženiu DPH pre gastrosegment dôjde a verím tomu, že od 1.januára budúceho roka by sme mohli mať nižšiu daň,“ vysvetlil v rozhovore pre TREND Oto Kóňa, konzultant pre malých a stredných podnikateľov v oblasti gastra.
Verím tomu, že od 1.januára budúceho roka by sme mohli mať nižšiu daň
Dočasné zníženie sadzby DPH by malo byť na obdobie minimálne dvoch rokov. Predpokladá sa, že by mohlo zabrániť výraznému šíreniu sivej ekonomiky, ktorá sa počas pandémie ešte prehĺbila.
K problematike sa vyjadrilo aj Ministerstvo financií (MF) SR. V stanovisku potvrdili, že diskusie na túto tému prebiehajú na odbornej úrovni. „Cieľom je hľadať také riešenia, ktoré pomôžu tomuto pandémiou ťažko skúšanému sektoru, ale zároveň budú minimalizovať negatívny dopad na štátny rozpočet a posilnia výber daní v sektore," uviedli pre TREND s tým, že v poslednom spomenutom, inisterstvo financií stále eviduje významnú daňovú medzeru. O konkrétnych návrhoch je podľa rezortu financií nateraz predčasné hovoriť.
Nie je už príliš neskoro?
Na takýto krok nikdy nie je neskoro. „Ak by k takémuto kroku nedošlo, znamenalo by to genocídu gastra a jeho návrat späť do 90-tych rokov,“ konštatoval. Celý HoReCa sektor je jeden s najviac zasiahnutých sektorov. Na vedomie treba brať aj to, ako sú na tom okolité krajiny. Tie majú v porovnaní so Slovenskom DPH na gastro dočasne zníženú už od začiatku pandemickej situácie, a teda rok a pol.
Skupina, ktorá s kľúčovými rezortami rokuje je zložená z troch členov, zástupcov z oblasti gastra – Ota Kóňu, konzultanta pre malých a stredných podnikateľov v gastre, Mareka Harbuľáka, prezidenta Zväzu cestovného ruchu Slovenskej republiky a Viliama Pavlovského, šéfa Aliancie slovenskej gastronómie.
Chaos, ktorý trápi regióny
Na rýchlo sa meniace podmienky covid automatu reagovali najintenzívnejšie práve podnikatelia v regiónoch. Nevedeli, ako majú na druhý deň po oznámení opatrení postupovať, nedokázali nové nariadenia aplikovať do praxe, boli neprehľadné. „Častokrát sa mi stávalo, že mi večer po oznámení nových opatrení volali majitelia reštaurácií s otázkou, čo majú robiť. Stalo sa to aj začiatkom augusta, po uniknutí pracovnej verzie aktuálneho covid automatu,“ spomína O. Kóňa.
Celý rozhovor
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?