Začiatkom marca vyvolali rozruch správy, že hneď dvojica zahraničných výrobcov potravín zatvára výrobné fabriky na Slovensku. Informácie sa objavili v priebehu jedného týždňa a zvýšená koncentrácia negatívnych správ zväčša vyvoláva polemiku až paniku. V tomto prípade si mnohí položili otázku, či nenastáva exodus zahraničných výrobcov zo Slovenska. Ako sa však zdá, situácia, aspoň zatiaľ, nie je natoľko dramatická.

Už dlhšie je známe, že nemecká spoločnosť Dr. Oetker zatvorí svoj jediný slovenský závod, ktorý je v prevádzke od roku 1993. Vedno s touto správou informovali viaceré médiá, že podobný krok zvažuje aj nórska spoločnosť Orkla, ktorá v Prešove vyrába produkty značky Doma.

Za týždeň dvaja

Riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jana Venhartová uviedla pre Denník N, že okrem cien energií môže byť jedným z možných dôvodov takýchto krokov zhoršovanie podnikateľského prostredia.

Generálny riaditeľ spoločnosti Dr. Oetker pre Českú republiku a Slovensko Jozef Debrecký však pre TREND poznamenal, že podnikateľské prostredie na Slovensku nevníma negatívne. Zrušenie výroby v Boleráze podľa neho nesúvisí so slovenskými reáliami. Konštatuje, že firmy presúvajú svoju výrobu tam, kde je to pre ne z komplexného hľadiska efektívne. Niektoré môžu preto postupovať presne naopak a presúvať svoju výrobu na Slovensko. „Firma Dr. Oetker nikam zo Slovenska neodchádza a všetky jej ďalšie organizačné zložky tu zostávajú,“ dodáva.

Ťažkosti, s ktorými sa firma v bolerázskom závode potýka, sú podľa neho prirodzeným odzrkadlením diania vo svete, vrátane energetickej či surovinovej krízy.

Neefektívna výroba

Spoločnosť si urobila internú porovnávaciu analýzu svojich závodov a ich efektivity. „Závod Boleráz je najmenším závodom celej skupiny Dr. Oetker, má obmedzenú výrobnú kapacitu a je v prenajatej budove. Ďalšia nevyhnutná modernizácia objektu narazila na limity,“ hovorí J. Debrecký. Zvyšovanie kapacít inštalovaním modernejších technológií neprichádzalo pre tieto limity do úvahy. Ceny energií teda hrajú svoju rolu, nie však izolovane, ale v kombinácii s otázkou efektivity danej fabriky.

Predbežné rozhodnutie zrušiť výrobu majonéz a omáčok značky Doma v Prešove zdôvodnil hovorca spoločnosti Orkla Foods Česko a Slovensko Martin Frýdl podobne ako J. Debrecký. Upozornil, že iniciatíva neprišla z nórskej centrály, ale rovnako ako v prípade Dr. Oetkera vyplynula z internej analýzy spoločnosti. Orkla plánuje zatvoriť nielen svoj prešovský závod, ale aj dvojicu českých fabrík.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa