V deviatich krajinách Európskej únie môžu zákazníci za sprísnených bezpečnostných opatrení navštevovať reštauračné zariadenia. Ani takéto uvoľnenie nerieši situáciu, stále je však denný obrat väčší než v prípade výdajných okienok, ktoré sú aktuálne povolené na Slovensku, ako aj v okolitých krajinách V4. Kedy si ľudia opäť sadnú za reštauračné stoly a kaviarenské stolíky, nevie ani samotná vláda. Štatistiky hovoria, že niektoré reštaurácie sú na tom lepšie než na jar. Technológie a digitalizácia predaja jedál sa dostali na vyššiu úroveň.

Vo štvrtok 21.januára sa uskutočnil videosummit európskych lídrov, kde sa prejednávala pomoc pre jeden z najviac postihnutých segmentov. Britský subtyp nového koronavírusu sa šíri po celej Európe a navyše rýchlejšie, než prvá verzia. Preto odborníci varovali čelných predstaviteľov európskych štátov, že súčasné prísne opatrenia a obmedzenia môžu trvať dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo.

Pokrok od jari

Jarná pandemická vlna bola v porovnaní s tou súčasnou slabšia, adaptácia však prebiehala pomalšie. Na to, aby podniky ostali otvorené aspoň v rámci povolených možností, museli prejsť logistickou rekonštrukciou. Založili webové stránky, spustili donášky, okresali menu a čiastočne, v rámci svojich možností, technologicky pozdvihli vybavenie kaviarní, barov a reštaurácií.

Z takýto prístup chválil gastrosegment na online summite aj komisár pre prácu a sociálne práva Nicholas Schmit. Zároveň dodal, že sektor služieb by mal byť základom národných plánov obnovy a odolnosti.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa