Stravné patrí k najčastejšie používaným výdavkom podnikateľa. Napriek tomu živnostníci často nemajú jasno v tom, akú sumu stravného si môžu dať do výdavkov. Na webe možno nájsť informácie, že živnostník si môže započítať stravné podľa odpracovaných dní s tým, že počet odpracovaných dní počas ktorých si môže živnostník uplatniť stravné je limitovaný maximálnou dĺžkou týždenného pracovného času. Podľa Zákonníka práce to je maximálne 48 hodín týždenne, teda 6 pracovných dní týždenne. Toto nie je správne. Živnostník si môže započítať stravné aj na 7 dní v týždni, ak pracuje.

 "Podľa zákona o dani z príjmov daňovník vykonávajúci podnikateľskú alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť si môže uplatňovať do daňových výdavkov aj výdavky na vlastné stravovanie za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku," pripomína Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy. 

Na odpracovaný deň si môže započítať stravné pre časové pásmo 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách, čo sú do 31. októbra 4 eurá. Od 1. novembra sa suma stravného zvýšila na 4,20 eura.

V prípade, že SZČO pracuje v sobotu alebo v nedeľu, má nárok na stravné lístky aj v týchto dňoch, ale musí vedieť preukázať správcovi dane, že skutočne pracoval (dodacím listom, faktúrou, účtenkou o nákupe materiálu, účtenkou vystavenou zákazníkovi a podobne).

Tieto výdavky je podnikateľ povinný preukázať riadnym účtovným dokladom o nákupe stravy, stravného lístka, alebo stravnej poukážky.

Nemôžu sa uplatňovať v paušálnej sume. Ak živnostník používa paušál percent (maximálne 5 040 eur), v ňom už má započítané aj výdavky na stravné. Nemôže si teda k paušálnym nákladom za rok 5 040 eur pripočítať aj náklady na stravné.

Ak si podnikateľ uplatní výdavky na stravovanie v súvislosti s pracovnou cestou, už si nemôže uplatniť ďalšie výdavky na vlastné stravovanie.

Tí živnostníci, ktorí podnikajú popri zamestnaní (okrem živnosti sú v zamestnaneckom pomere a zamestnávateľ im prispieva na stravovanie), si nemôžu zahrnúť výdavky na stravu do nákladov súvisiacich s podnikaním.

Nákup stravných lístkov je potrebné si rozmyslieť vopred - stravné lístky nie je možné použiť na pokrytie výdavkov už uplynutého obdobia. To znamená, že ak si v januári kúpite 200 stravných lístkov, tieto nie je možné zahrnúť do výdavkov za minulý rok.

Stravné podnikateľa

  • maximálna suma výdavkov na stravovanie podnikateľa sa odvíja od počtu odpracovaných kalendárnych dní v príslušnom zdaňovacom období,
  • stravné v roku 2014 - prostredníctvom stravovacích poukážok si živnostník, ktorý pracoval len počas pracovných dní, môže znížiť základ dane o 999,80 eura za rok (pri odpracovaní 209 pracovných dní do októbra 2014 x 4 eura + pri odpracovaní 39 pracovných dní od novembra 2014, kedy bola zvýšená suma stravného x 4,20 eura,
  • stravné v roku 2015 - ak živnostník bude v roku 2015 pracovať len počas pracovných dní, stravnými lístkami si môže znížiť ročný základ dane o 1 050 eur (pri odpracovaní 250 pracovných dní v roku 2015 x stravný lístok v hodnote 4,20 eura,
  • manipulačný poplatok je bežným výdavkom, ktorý si môže započítať do nákladov,
  • všetky stravné lístky emisie 2014, nespotrebované do konca doby ich platnosti, môže jednorazovo bezplatne vymeniť za nové, a to až do 31. januára 2015,
  • ak živnostník nekupuje gastrolístky, do nákladov si môže dať aj bloček z reštaurácie - avšak len do výšky 4,20 eura na deň.

Stravné v jednoduchom účtovníctve

1.    V prvom kroku nákup stravných lístkov zaúčtuje ako výdavok neovplyvňujúci základ dane a zaeviduje ho do evidencie cenín. Na konci mesiaca podľa počtu odpracovaných dní preúčtuje hodnotu lístkov za mesiac cez interný doklad do prevádzkovej réžie a odpíše z evidencie cenín. Stravovacie poukážky nepodliehajú DPH, DPH podlieha iba  provízia za ich predaj.

2.    Spracovateľskú províziu SZČO zaradí ako náklad do prevádzkovej réžie.

3.    Ak by si SZČO kúpila stravné lístky na celý rok vopred a niektorý deň by si nemohla dať lístok do nákladov, môže minúť lístok na nákup stravy, ale v takomto prípade tento výdavok neovplyvní základ dane. Druhá možnosť je, že na konci roka vymení v stravovacej spoločnosti neminuté lístky za stravné lístky na nový rok.