KK15 Brusel - Hostia si dávajú drink a večeru pri sviečkach v belgickej reštaurácii Brasserie Surrealiste v stredu 28. septembra 2022. Skupina majiteľov reštaurácií v Bruseli predstavila záujemcom, ako by vyzerala budúcnosť pre gurmánov bez plynu a elektriny. Ako prví si ju vyskúšali hostia večere, ktorú varili zamestnanci reštaurácie Racines bez použitia rúr, sporákov, horúcich platní, kávovarov a žiaroviek a podávali v reštaurácii Brasserie Surrealiste. FOTO TASR/AP
A group of diners have a dr
Zdroj: Olivier Matthys

Reštaurácie

Ceny potravín, energií a práce sa odrazili aj na cenách stravovania, a tak sa pravidelné obedy či donášky spotrebiteľom predražili. K tomu je potrebné pripočítať aj nápoje či prepitné pre čašníkov.

Preto by si domácnosti s problematickým rozpočtom mali zvážiť, či predsa len nebude efektívnejšie navečerať sa doma. Lepšie na tom nie sú ani donášky. Namiesto odmeny čašníkovi musí spotrebiteľ znášať poplatky za dopravu.

Mnoho portálov si ešte účtuje poplatky za poskytovanie služby, ktoré síce pri jednorazovej platbe nie sú výrazné, ale pri pravidelných objednávkach môžu obed predražiť. Ich množstvo je preto lepšie držať na uzde a v prípade stretnutia s priateľmi objednať jedlo na jedno miesto.