Zimné radovánky Slovákov na lyžiarskych svahoch budú zase o niečo drahšie. Prevádzkovateľov horských stredísk, hoteliérov i správcov lanoviek trápi inflácia a predovšetkým vysoké ceny energií. Preto niektorí zvýšili ceny, inde ani neotvoria, ďalší avizovali rôzne úsporné energetické služby, napríklad obmedzovanie nočného lyžovania, slabšie osvetlenie stredísk či utlmenie niektorých služieb, ktoré nie sú nevyhnutné.
Výrazne sa ich prevádzkovateľom predraží už len príprava zjazdoviek, keďže pre vyššie ceny elektriny, snehové delá spotrebujú oveľa viac peňazí ako v minulých rokoch. Situácia je porovnateľná vo viacerých krajinách, niekde sa zdražovalo o zopár eur, inde až v desiatkach eur, v priemere okolo 10 až 15 percent. Avšak ani to mnohých návštevníkov, našťastie, neodradí.
Pomoc štátu? Neskoro a chaoticky
Lyžiarske strediská zdá sa čaká konečne dobrá zimná sezóna, bez covidových opatrení či obmedzení, ktoré ich trápili posledné dva roky. Ďalšou trochu potešiteľnou správou by mohlo byť, ak by sa vláde podarilo zraziť DPH z úrovne 20 na 10 percent, o čom majú poslanci NR SR rokovať už 6. decembra.
Orbán zapol kontrolku, panika s palivami len začína, ceny šokujú. Aj Slovákov čaká tvrdá lekcia
Problémom je, že táto novinka má platiť len tri mesiace, čo predstavuje pre gastrosektor zásadný problém. Kým pre zjazdovky o pár dní začne hlavná sezóna a prichádza ich najlepšie obdobie, pre gastro bude platiť opak a po novom roku začne „pôst“.
Ako hovorí pre TREND Július Činčala, partner daňovo poradenskej skupiny Kreston Slovakia, tak krátke obdobie, akým tri mesiace sú, nemusia byť dostatočne reprezentatívne na objektívne posúdenie výberu DPH. Prvé tri mesiace v roku sú zväčša tými najslabšími mesiacmi v roku po sviatkoch.
„Keď k tomu pripočítame ešte vyššiu infláciu v roku 2023 a zvýšené náklady celkovo, ktoré dopadajú na obyvateľstvo, môže dôjsť ešte k menšej návštevnosti v reštauráciách a odlivu zákazníkov,“ dodáva J. Činčala. I keď v niektorých štátoch pristúpili len k dočasnému zníženiu DPH v gastro sektore, toto obdobie trvalo minimálne pol roka a následne sa predĺžilo.
Stúpne počet jednodňových turistov
Viac ako polovicu územia Slovenska pritom predstavujú prihraničné regióny a mnohí lyžiari tam chodia lyžovať aj kvôli iným výhodám. Slovenská sadzba DPH na gastro služby je totiž dvoj- až štvornásobne vyššia ako v susedných krajinách.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?