Menej plytvať potravinami
Potravinami netreba zbytočne plytvať, či už je na trhu kríza, alebo nie. Aj preto treba realizovať najmä premyslené nákupy. Na jedného Slováka pripadá ročne 83 kg potravinového odpadu. Až 78 percent z neho pochádza z domácností, zvyšných 22 percent vzniká pri prvovýrobe, výrobe potravín, distribúcii, v obchodoch či reštauráciách. Plytvanie jedlom je podľa aktuálnych údajov Eurostatu problémom nielen u nás, ale aj v ostatných európskych ekonomikách.
Podľa prieskumu, ktorý si nechala vypracovať spoločnosť Kruk Česká a Slovenská republika, takmer polovica tuzemských domácností v súčasnosti nakupuje potraviny zásadne v zľavách. Domácnosti najčastejšie, a to 45 percent, vydajú za potraviny mesačne 200 až 400 eur, ale viac ako pätine domácností stačí aj 100 až 200 eur mesačne.
Takmer 20 percent domácností minie za potraviny viac ako 400 eur. Celých 20 percent domácností začalo nakupovať menej kvalitné potraviny ako predtým a 13 percent Slovákov sa snaží znížiť svoje výdavky za potraviny úpravou jedálneho lístka, konzumáciou menších porcií a menej často.