Menej reštaurácií, viac varenia doma
Dať si obedové menu v reštaurácii za takmer desať eur alebo si nosiť do práce jedlo z domu? Túto dilemu riešia s prihliadnutím na svoje peňaženky mnohí Slováci.
Vysoké ceny naďalej vyháňajú klientov z reštaurácií, najmä „menučkových" reštaurácií, zamýšľa sa analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Upozornil, že spotreba domácností bude v nasledujúcich mesiacoch narážať na svoje limity, plynúce najmä z rekordne vysokej inflácie.
Časť zamestnancov si aj pred inflačnou krízou zabezpečovala obedy či stravu iným spôsobom ako pravidelným nákupom menu, potvrdzuje pre TREND prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Ľudia sa však začali stravovať doma ešte viac.
„Už vlani sme sledovali rastúci trend v tejto oblasti, a to aj napriek zvýšeniu príspevkov na stravovanie zo strany štátu. Platí, že návšteva a konzumácia v reštaurácii nie je štandardom a patrí medzi prvé služby, ktoré Slováci škrtajú v čase šetrenia,“ spresňuje. Na druhej strane treba povedať, že stále je dosť Slovákov, ktorí naďalej radi pravidelne využívajú reštauračné stravovanie a dokážu zniesť vyššie výdavky s tým spojené.