Ulice aj podniky sú v mnohých mestách stále poloprázdne. Zvyšovanie cien pociťuje gastro už dlhšiu dobu, aj kvôli výpadku surovín a ich zdražovaniu, rovnako kvôli zvýšeniu nákladov na zamestnancov.
Zdroj: paj

Drahšie služby si nemôže dovoliť každý

Kto má peniaze, bude si častejšie využíva služby gastra, čo je pre tento najviac pandémiou postihnutý segment dobrá správa. Slováci sa vracajú do reštaurácií a dobiehajú tak čas, ktorý nemohli tráviť s rodinou či priateľmi. Reštaurácie vo veľkom využívajú aj na rodinné oslavy a väčšie stretnutia, ukázal prieskum spoločnosti Global Payments, najväčšieho poskytovateľa platobných terminálov na Slovensku za ostatné tri mesiace tohto roka.

Pravdou je, že cena kvalitného denného menu aj s polievkou sa blíži k hranici 7 až10 eur, čo je pre mnohých finančne náročné. Zvyšovanie cien pociťuje gastro už dlhšiu dobu, aj kvôli výpadku surovín a ich zdražovaniu, rovnako kvôli zvýšeniu nákladov na zamestnancov. „Zdražovanie sa prejavilo už dávnejšie, avšak zatiaľ sa každý podnik snaží ceny dvíhať veľmi opatrne,“ uviedla v prvej polovici roka 2022 pre TREND Magdaléna Koreny, hovorkyňa Iniciatívy pomoc pre gastro.

Ako ukázal Slovenský národný panel (SNP) zo začiatku apríla 2022, u niektorých Slovákov pokleslo aj využívanie stravovacích služieb. Takmer štvrtina respondentov uviedla, že menej využíva reštauračné služby. Až 28 percent našincov uviedlo, že viac varia doma, potvrdil Zdenko Ružbacký, výkonný riaditeľ SNP. Je možné, že ľudia budú šetriť viac aj na kultúre, zábave či s tým spojenými aktivitami.