Práve bravčovina je najpodstatnejšou zložkou slovenského mäsového biznisu. Hovädzina, baranina či jahňacina sú iba jej menším doplnkom.
Možné naštartovanie vývozov mliečnych i mäsových výrobkov do Číny môže byť pre celé tuzemské potravinárstvo o to významnejšie, že práve tieto sektory sú jeho najsilnejšími brandžami. Slovenskí mliekari s tržbami 600 miliónov eur ročne kryjú až sedminu domácej výroby potravín. Mäsiari s tržbami vyše 350 miliónov eur skoro desatinu. Obe branže tak dohromady zabezpečujú vyše štvrtinu celoslovenskej produkcie.
Doplnia víno i čmeliaky
O komoditnom rozšírení vývozov do Číny slovenská ministerka rokovala s ministrom tamojšej Generálnej administratívy pre kontrolu kvality, inšpekcie a karantény Zhi Shupingom. Jeho úrad zabezpečuje aj kontrolu a povoľovanie importov do najľudnatejšej krajiny sveta.
„Naším cieľom je otvoriť dvere slovenským výrobcom mlieka, mliečnych výrobkov, mäsa a mäsových výrobkov na čínsky trh, ktorý ponúka obrovský exportný potenciál a má záujem o kvalitné a bezpečné potraviny. Slovensko má v tejto oblasti Číne rozhodne čo ponúknuť,“ uviedla po rokovaní G. Matečná.
Ak sa certifikácia podarí, mlieko i mäso by mohli doplniť terajších ťahúňov slovenských agropotravinárskych vývozov do Číny, medzi ktorých okrem vína i nealkoholických nápojov patria aj čmeliaky na opeľovanie rastlín.
Zdroj: SITA / AP
Jednoznačným lídrom chovu čmeliakov je na Slovensku novozámocká dcéra holandskej biotechnologickej skupiny Koppert, ktorá je celosvetovo známa aj chovom rôznych biologických predátorov na ochranu rastlín pred hmyzími škodcami. Slovenské dcéra Holanďanov pritom vlani predala čmeliaky do celého sveta už za skoro 10 miliónov eur.
Okrem povolení na dovozy tuzemských potravín slovenská ministerka G. Matečná v Číne rokovala aj o zintenzívnení spolupráce v oblasti poľnohospodárskej vedy, výskumu a vzdelávania, a to na čínskom ministerstve poľnohospodárstva s jeho štátnym tajomníkom Zhang Taominom.