Zamestnanci gastro segmentu museli počas roka zvládnuť rôzne druhy režimov podľa platných opatrení a nakoniec situácia dospela opäť k plošnému lockdownu. Podnikanie ich majiteľov nezachráni ani donáška a viacerí zamestnanci skôr dostali avízo, že sa bude znova prepúšťať. Na nejaké odmeny môžu zabudnúť. Nie je z čoho.
„Nálada v sektore gastra je na bode mrazu. Rozvoj jedál a výdaj cez okienko takmer nič nekompenzuje. My sme avizovali, že ak dôjde k ďalšiemu lockdownu a pomoc od štátu bude nastavená len tak, ako počas druhej vlny korony, tak dôjde nielen k prepúšťaniu, ale až 52 percent podnikov neprežije,“ analyzuje hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Korény.
Gastrosegmentu hrozí prepúšťanie, aliancia volá po zvýšení pandemickej pomoci
Podľa prieskumu spoločnosti Datank pre ČSOB na reprezentatívnej vzorke 400 živnostníkov a firiem ruší koncoročné odmeny v porovnaní s minulým rokom až 39 percent podnikateľov pôsobiacich v oblasti ubytovacích služieb a stravovania. Potvrdzuje to fakt, že ide o jeden z najvýraznejšie zasiahnutých sektorov pandémiou.
„Pred pandémiou koncoročné odmeny boli zvykom, avšak už druhý rok riešime situáciu, aby sme vôbec na mzdy mali,“ hovorí otvorene majiteľ siete a la carte reštaurácií Bencik Culinary Group Pavol Benčík.
Ani sieť zážitkovej gastronómie Mondieu neplánuje vyplácať odmeny. „Táto otázka v čase lockdownu a zatvorených prevádzok s okienkovým predajom je naozaj nereálna,“ hovorí senior marketing executive Michaela Králiková.
Majiteľ siete ponúka svojim zamestnancom ako odmenu pracovné miesta v Dubaji, kde majú prevádzku. „Vycestuje tam niekoľko našich zamestnancov, niektorí za oddychom, niektorí za prácou,“ uzatvára.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?