Bryndzové halušky či kapustnica v každej reštaurácii. Takto by vraj mohol vyzerať v praxi nedávny nápad predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka o zavedení národného menu. Na druhej strane, ten pre médiá uviedol, že nikto nebude reštauráciám diktovať, čo majú variť, teda napríklad suši podniky nebudú robiť predsa halušky.
Šéf SNS považuje národné menu za dôležité, pretože podľa jeho názoru by mal mať každý cudzinec nárok na národné jedlo, podobne, ako to funguje napríklad v zahraničí. Uviedol tiež, že každý národ má definované národné menu – ako príklad dal Maďarsko. „V Maďarsku dokonca evidujú, koľko sa tých jedál predá, a podľa toho dotujú produkciu,“ povedal v politickej relácii Na hrane TV Joj.
Aj keď tento nápad mnohí Slováci považujú za vtip, nemusí byť jeho realizácia v praxi zlá. Gastro a cestovný ruch volajú po podpore štátu a ten by mal hľadať rôzne možnosti, ako v spolupráci s odborníkmi z praxe nájsť tie najlepšie riešenia.
Ťažko však môže žiadať, aby všetky reštaurácie varili rovnaké jedlá. Tisícky reštaurácií s ázijskou, indickou či mexickou kuchyňou by teda Dankov návrh vôbec nezasiahol. Na potrebe väčšej podpory cestovného ruchu vrátane gastrosegmentu, sa zhodli odborníci, ktorých TREND oslovil.
Nedocenená gastronómia
Na Slovensku ešte stále nedoceňujeme gastronómiu ako produkt cestovného ruchu, zamýšľa sa prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák.
„Mnohé krajiny lákajú na návštevu turistov nielen kvôli moru, prírode či atrakciám, ale práve na gastronómiu. V tomto kontexte vnímame aj návrh, týkajúci sa národného menu. Zámerom je vytvoriť z miestnych, regionálnych, ale aj národných špecialít zoznam jedál, ktoré by boli promované ako typické pre Slovensko či jednotlivé regióny,“ konštatuje pre TREND.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?