V piatok vyšlo v Zbierke zákonov opatrenie ministerstva práce, ktoré mení výšku stravného zo štyroch eur na 4,20 eura, ktoré sa poskytuje pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. Ak cesta trvá nad 12 hodín do 18 hodín, stravné sa zvyšuje o 0,30 eura na 6,30 eura. O pol eura na 9,80 eura je stravné pri ceste nad 18 hodín.

Stravné sa pravidelne zvyšuje podľa inflácie. Naposledy sa menilo od 1. septembra 2012.

Koľko do nákladov

Ak pracuje živnostník aj v sobotu alebo nedeľu, môže si dať do účtovníctva stravné aj za tieto dni. Pri kontrole prácu a nárok na stravné musí vedieť daniarom preukázať napríklad faktúrou, cesťákom alebo výkazom práce.

Pri daňovej evidencii si SZČO dá stravné do nákladov podľa počtu dní v mesiaci, počas ktorých pracoval a zároveň nemal nárok na stravné pri pracovnej ceste či ako zamestnanec. Províziu stravovacej spoločnosti alebo poštovné si započíta hneď pri evidovaní faktúry. Uplatniť si stravné spätne živnostník nemôže. Ak zamestnanec podniká, ako SZČO si výdavky na stravu uplatniť nemôže. Dať stravné do nákladov si nemôže ani ten, kto používa paušálne výdavky.

Stravné zamestnancov

Vlani využilo gastrolístky vyše 342-tisíc zamestnancov. Pre svojich zamestnancov si na ne priplatia tiež zamestnávatelia a viac zaplatia aj zamestnanci.

Zamestnávateľ môže na každé jedlo prispievať sumou 55 percent stravného pri pracovnej ceste päť až dvanásť hodín. Maximálne teda zamestnancovi bude môcť po novom dať 2,31 eura, čo si môže dať aj do nákladov. Zvyšok dopláca zamestnanec. Ak dá zamestnávateľ zamestnancovi gastrolístok v hodnote 3,15 eura, prispeje naň sumou 1,74 eura. Na najnižší lístok bude zamestnanec prispievať po novom sumou 1,41 eura.