Slovenská gastronómia od začiatku roka profituje zo zníženej dane z pridanej hodnoty. Pokles sadzby z dvadsať na desať percent nepriniesol lacnejšie jedlá v reštauráciách. Peniaze, ktoré zostali podnikateľom navyše, využili na krytie vysokých cien energií, rastúcich mzdových nákladov aj zvyšovanie ziskov.
Znižovanie daní je v slovenskej realite efektívny nástroj podpory podnikateľského prostredia. Ak je však jeho cieľom spomaliť vysokú infláciu a znížiť bežným ľuďom náklady na život, potom možno hovoriť o plytvaní peniazmi.
Analýza ukazuje rast ziskov
„Napriek zníženiu DPH z dvadsať na desať percent na vybrané druhy tovarov a služieb došlo pri všetkých dotknutých položkách dokonca k nárastu cien,“ konštatuje v analýze Národná banka Slovenska. Po analyzovaní spotrebného koša so zameraním len na položky so zníženými daňami bolo u nás tempo zdražovania, prekvapivo, druhé najvyššie v Európskej únií. Rast cien očistený o nepriame dane bol začiatkom roka dokonca dvojciferný.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?