Koronaríza, zatvorené bary aj reštaurácie a s tým spojený znížený dopyt spôsobili prebytky mnohým producentom vína. Milióny hektolitrov nepredaného moku ležia teraz v pivniciach. Francúzski, talianski a španielski vinári však prišli na to, ako z tejto situácie vyťažiť.

Rozhodli sa z nepredaného vína vyrábať dezinfekčný gél na ruky, taký potrebný v čase šíriacej sa nákazy. Francúzska vládna agentúra FranceAgriMer uviedla, že by takto mohli zužitkovať približne tri milióny hektolitrov.

Vo Francúzsku bol obzvlášť zasiahnutý región Champagne,  kde zaznamenali pokles tržieb až o 64 percent.

Brusel už povedal áno

Na pomoc vinárom prichádza 33 liehovarov, keďže nepredané víno je potrebné v procese výroby gélu na báze etanolu alebo hydroalkoholu destilovať. Toto výnimočné opatrenie bolo schválené v Bruseli a EÚ bude destiláciu financovať, potvrdila podľa serveru The Guardian francúzska vládna agentúra. Vinári musia požiadať o možnosť destilácie do 19. júna a uviesť, koľko vína chcú transformovať na dezinfekčný gél.

Potom dostanú 78 eur za hektoliter, ak sa rozhodnú pre označenie pôvodu spojené s konkrétnym regiónom a 58 eur, ak pomenovať produkt takto nechcú. Alkohol, ktorý pri destilácii vznikne, dodajú firmám vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle.

Žiadne liehoviny

Didier Josso, vedúci vínnej sekcie organizácie FranceAgriMer, uviedol: „Destilované víno sa v žiadnom prípade nebude používať na výrobu liehovín.“ Dodal, že pravdepodobne bude potrebné uskladniť aj etanol, ale v menšom množstve, ako by to bolo v prípade samotného vína.

Aj ostatné krajiny, ktoré sú známe ako veľkí producenti vína a boli vážne zasiahnuté koronakrízou, zmenili časť svojej tradičnej vinohradníckej produkcie na výrobu gélu na ruky. V máji talianska poľnohospodárska únia Confagricoltura požiadala vládu o jej povolenie a financovanie. Cieľom združenia je využiť takto od 1,5 do 2 miliónov hektolitrov nepredaného vína.

Hrozia priestorové problémy

Tento postup si vyžaduje súhlas ministerstva, ktorý, ako dúfa Confagricoltura, bude poskytnutý do konca tohto mesiaca. Pokiaľ sa víno skladované v pivniciach z predošlej sezóny nepredá, výrobcovia budú čeliť výzve nájsť priestor pre novú produkciu po jesennej úrode.

Aj firma González-Byass zo Španielska, zaoberajúca sa výrobou sherry, už dodala 5-tisíc litrov gélu na ruky pre nemocnice, opatrovateľské domy a centrá Červeného kríža.