Na trhu s mäsom vystrája cenový strašiak. V prípade hovädzieho mäsa je cena koncových produktov už taká vysoká, že predaj výrazne klesol. Existujú obavy, že nielen Slováci si priplatia aj za bravčové mäso, ktoré v ich jedálničku dlhodobo dominuje. Cena za jatočné ošípané bola na začiatku minulého roka približne o tretinu nižšia ako v prvých týždňoch roka 2023. O pozícii chovateľov ošípaných a o tom, čo všetko by mohlo pomôcť revitalizovať chov ošípaných na Slovensku, sa TREND zhováral s riaditeľom Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných (SACHO) Martinom Nevolným.
Video z celého rozhovoru je na konci článku.
Ako sa vyvíjajú ceny mäsa, resp. jatočných ošípaných?
Ceny vychladených jatočných tiel sa momentálne pohybujú okolo sumy 2,10 eura za kilogram jatočnej hmotnosti a ceny prepočítané na živú hmotnosť okolo 1,60 eura. Je to viac, ako to bolo po minulé roky a súvisí to infláciou a s cenami vstupov, od energií cez výkrmové zmesi až po prácu.
Máte informácie o tom, ako je to so spotrebiteľským záujmom o slovenské bravčové mäso?
My sme radi, keď sa slovenské mäso spracováva a predáva na Slovensku. Zaujíma nás hlavne slovenské bravčové mäso na slovenských pultoch – teda to, ktoré ide od slovenského chovateľa k zákazníkovi. Spotreba slovenského bravčového však dlhodobo a neúprosne klesá a klesá aj pomer vývozu oproti dovozu. Gro bravčového mäsa musíme dovážať.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?