Závod Zora produkuje sladkosti pre českých aj zahraničných užívateľov, vrátane Slovenska. Pri výrobe bude používať nový typ cukru, ktorý spoločnosť Nestlé vynašla v roku 2016.

Jeho podstatou je zmena štruktúry kryštálov prírodnou cestou. Kryštály štrukturovaného cukru sú vďaka mnohým miniatúrnym pórom „prevzdušnené“. Vďaka tomu sa podľa výrobcu na jazyku rýchlejšie rozpúšťajú a chuťové poháriky tak rýchlejšie vnímajú sladkú chuť.

Vedci vo výskumnom centre Nestlé vo švajčiarskom Lausanne sa dlhodobo zaoberajú výživovými vlastnosťami potravín.

Na prevratný nápad ich priviedla cukrová vata predávaná na jarmokoch. Cukor, ktorý sa používa na jej výrobu, sa v ústach okamžite rozpúšťa a oveľa rýchlejšie navádza pocit sladkosti. Klasický kryštalický cukor sa naopak rozpúšťa pomaly a človek chuťovo vníma len malú časť, ktorú prehltne.

Novinku Nestlé prvýkrát uplatní v tyčinkách Milkybar pre britský trh, kde sa predávajú už od 30. rokov minulého storočia. Nová verzia s názvom Milkybar Wowsomes, vyrobená len z prírodných ingrediencií, sa bude predávať od apríla. Na jej podobe spoločne pracovali tímy zo Švajčiarska, Anglicka aj Česka.