Mikuláš Bobák, ktorý podniká aj s vagónmi či v mäsopriemysle, tak reaguje na mliečnu krízu. Tá prebytkami mlieka a nízkymi cenami tlačí do strát celý európsky biznis s mliekom už vyše dva roky. Viac camembertov totiž začne mliekar vyrábať z bežných konzumných mliek, ktoré ponúka aj množstvo iných mliekarov, a tak je ich na trhu až priveľa.

„Nová syráreň nám umožní časť nášho prebytkového mlieka pretvárať na unikátnejší syr, ktorý vieme predať ľahšie,“ osvetľuje M. Bobák. Nové camemberty zo Záhoria s vyššou pridanou hodnotou pomôžu firme zvýšiť aj jej export do zahraničia. „Vďaka naším partnerom spomedzi obchodných reťazcov dnes časť našich camembertov predávame aj do Česka a Maďarska. Nové kontrakty nás však vo väčšej miere dostanú trebárs aj do Poľska,“ hovorí podnikateľ.

Senicu si M. Bobák na investovanie nevybral náhodne. V meste už vlastní Syráreň Havran, ktorá sa zameriava na produkciu bežných tvrdých syrov. Novú syráreň na camemberty však bude v metropole Záhoria stavať pod strechou svojej tretej mliekarne Agro Tami, ktorá sídli v Nitre. Produkuje najmä mlieka, jogurty a iné kyslomliečne výrobky.

Biznismen vo svojich troch mliekarňach ročne spracúva vyše dvesto miliónov litrov mlieka, a pokrýva tak viac pätinu slovenského trhu. Práve camemberty sú jeho najvýnosnejším produktom, lebo je ich jediným producentom v krajine.

Jeho štart pri ich výrobe spred dvoch dekád nebol vôbec jednoduchý. Keď vtedy kupoval zadlženú mliekareň v Kežmarku, syráreň na camemberty jej predchádzajúci majitelia natoľko zanedbali, že sa v nej rozširovali už nielen prospešné syrárske, ale aj nebezpečné plesne. M. Bobákovi sa však rýchlymi investíciami podarilo syráreň zachrániť.