Slovenskí spotrebitelia pravdepodobne nepostrehli, že už takmer dva roky nepoužívajú taniere, slamky alebo iné výrobky z jednorazového plastu. Situácia však bola o čosi komplikovanejšia u podnikateľov, ktorých sa uvedené legislatívne zmeny priamo týkali.

Našťastie zákaz jednorazových obalov vyžadovala Európska únia (EÚ) od všetkých členských štátov, a tak sa firmy zo Slovenska nemuseli v tejto oblasti obávať konkurencie. „Obavy boli skôr z toho, či budú na trhu dostupné alternatívne obaly a za akú cenu,“ približuje prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHR) Marek Harbuľák.

Koniec produktov na jedno použitie

Praktickému zavádzaniu týchto opatrení čiastočne pomohlo aj to, že sa zmeny udiali v čase, keď mnohé prevádzky riešili problémy súvisiace s dôsledkami protiepidemických opatrení. Na druhej strane situáciu skomplikoval absolútny zákaz jednorazových obalov, na ktorý sa reštaurácie ani hotely podľa slov M. Harbuľáka nemali čas pripraviť. „Nikto z kompetentných nekomunikoval s dotknutými subjektmi o tom, či sú na trhu alternatívne riešenia alebo spôsoby, ako postupne znižovať spotrebu. Jednoducho ich používanie zakázali a celý problém doslova hodili na plecia podnikateľov,“ upozorňuje prezident AHR.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa