Dať si paradajkovú omáčku Cosa Nostra môže byť pre cudzincov zábavné, u mnohých Talianov to ale podľa združenia Coldiretti zanecháva pachuť v ústach. Tento „trh hrôzy“ s cestovinami, pizzou, ale aj inými talianskymi pochutinami preto musí prestať, hnevajú sa podľa britského denníka The Daily Telegraph Taliani.
V zozname svojich výhrad spomenulo združenie nielen cestoviny nazvané Mafia, ale napríklad aj kaviarne v Bulharsku, ktoré sa volajú Mafioso (teda Mafián) alebo knihu receptov, ktorá nesie názov mafiánska kuchárka. „Použitie mafie ako marketingového triku prispieva k negatívnemu vnímaniu Talianska na medzinárodnej scéne,“ uviedol šéf združenia poľnohospodárov Roberto Moncalvo.
Produkty s mafiánskym názvom navyše podľa neho predstavujú „neprijateľnú urážku“ pre krajinu, kde mafia stále operuje. „Náš prieskum ukázal, že existuje skutočný trh hrôzy, ktorý zarába peniaze na jednej z najbolestivejších rán našej spoločnosti,“ dodal R. Moncalvo.
Okrem toho, že „tieto neprijateľné obchodné praktiky poškodzujú obraz Talianska, majú aj hlboké dopady na mnoho Talianov, ktorí sa stali a stále stávajú obeťami organizovaného zločinu,“ doplnil.
V Taliansku fungujú štyri hlavné mafiánske skupiny - okrem neapolskej camorry je to kalábrijská 'Ndrangheta, apulijská Sacra Corona Unita a sicílska Cosa Nostra.