Nemajú zákazníkov, pre opatrenia štátu prichádzajú o zisky a sú bez peňazí. Majitelia reštaurácií a fitnescentier 7. decembra avizovali, že už dlhšie obmedzenie štátu v podnikaní bez relevantných finančných kompenzácií znášať nemôžu.

„Chceme fungovať aj my v normálnom režime, v takom istom, ako fungujú veľkoobchody, obchody, supermarkety. Chceme byť otvorení v rovnakom móde ako sú otvorené kiná, divadlá alebo kostoly,“ vyhlásil na online tlačovej konferencii Miroslav Heredoš, šéf Iniciatívy Bojujeme za naše gastro. Tých, ktorých štát svojimi chaotickými protipandemickými opatreniami existenčne ohrozil, je čoraz viac.

Odpor voči nesystémovým krokom

Gastrosektor zamestnáva 53-tisíc ľudí vo viac ako 12-tisíc reštauračných podnikoch. V spomínanej iniciatíve pod sebou majú zosieťovaných zhruba 700 až 800 drobných eseročiek či živnostníkov.

„Za dva mesiace sme sa rozrástli do takej sily, že sa môžeme pokúsiť o takýto občiansky odpor,“ objasňuje pre TREND. Hoci iniciatíva sa spúšťa najmä v košickom regióne, kde sa „na odpor“ od 8. decembra postaví 40 gastroprevádzok, ich aktivity zasiahnu prierezovo celé Slovensko.

„Chceme týmto dať najavo, že ako občania a podnikatelia prejavujeme odpor voči nesystémovým opatreniam vlády v čase pandémie a otvárame niektoré podniky, ktoré zastrešujeme. Toto je ekonomická samovražda, na ktorej sa nemôžeme ďalej podieľať,“ prezrádza M. Heredoš zámery zoskupenia.

Už v utorok 8. decembra ráno tak budú môcť mnohí zákazníci opäť zasadnúť za reštauračné stoly v interiéroch reštaurácií, kaviarní a barov. Podľa ich majiteľov  totiž nič nenasvedčuje tomu, že v gastroprevádzkach sa koronavírus šíri natoľko, aby museli vnútorné priestory ostať zatvorené.

„Vzhľadom na to, že sme sa dozvedeli, že v reštaurácii sa doteraz na Slovensku nakazilo iba dvadsať hostí, si uvedomujeme, že my ako segment nie sme šíriteľmi nákazy Covid-19,“ argumentuje M.  Heredoš.

Budú postupovať podobným spôsobom ako v susednom Česku. Tam štát nevynaložil milióny eur na celoplošné testovanie v hre na „atómovú zbraň“ voči pandémii, ktorá nezabrala, ale postupoval cielene a lokálne tam, kde to ukázali štatistiky.

„Nechceme podceňovať pandémiu, ale nedokážeme ďalej takto žiť. Otvoríme reštaurácie v rámci povolených hygienických štandardov, s potrebnými rozostupmi, iba 4 ľudia za jedným stolom,“ dodáva pre TREND šéf iniciatívy.

Núdzový stav v rozpore s ústavou

Otvorené vonkajšie terasy majiteľom gastropodnikov už viac jednoducho nestačia. Zima prinútila mnohých obkolesiť svoje terasy najmenej troma stenami, mnohí zákazníci však v chlade sedieť nechcú. Za neuposlúchnutie pri náhodných kontrolách štát majiteľov trestá pokutou vo výške takmer 5-tisíc eur.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa